latinica  ћирилица
03/02/2023 |  09:56 | Аутор: Агенције

Сијарто: Мишљење америчког амбасадора небитно

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто коментарисао је критике америчког амбасадора Дејвида Пресмана на рачун Будимпеште, а о антируским санкцијама.
Петер Сијарто - Фото: РТРС
Петер СијартоФото: РТРС

Сијарто је Пресману поручио да се не мијеша у унутрашње послове Мађарске.

Шеф мађарске дипломатије је истакао да је мишљење представника САД "потпуно неважно", јер Пресман "нема везе" са унутрашњим политичким процесима у Мађарској, а мијешање у њих "није његов посао".

- Када примамо амбасадоре, ми то схватамо буквално: ми примамо амбасадоре. Сматрамо да су то људи који су послати овамо ради унапређења и развоја односа двије земље, заснованих на узајамном поштовању - нагласио је министар.

Према његовим ријечима, "епоха гувернера и регената", послатих да би говорили државама како да живе се завршила.

- Нико споља не може да нас упућује како да живимо и зато је неважно шта држављанин друге земље, укључујући амбасадора, мисли о унутрашњим политичким процесима у Мађарској - оцијенио је Сијарто.

Он је додао да су акције Будимпеште руковођене искључиво националним интересима.

Раније је Пресман оптужио мађарске власти за "супротстављање" европским санкцијама Русији.

Претходно је портпаролка мађарске Владе Александра Сенткираљи саопштила да су резултати националних консултација у Мађарској, на којима су се Мађари изјашњавали о санкцијама против Русије, показали да је 97 одсто становника против антируских санкција Европске уније.