latinica  ћирилица
03/02/2023 |  11:02 ⇒ 19:02 | Аутор: РТРС

Митровић: Уговорима за компанију "Орао" до лакшег пословања (ВИДЕО)

Намјенска индустрија "Орао" са ремонтом авионских мотора као примарном дјелатношћу , у нову пословну годину улази са новим плановима и уговорима који ће обезбиједити стабилност пословања и сигурна примања за 343 радника.
Министар Војин Митровић посјетио компанију Орао - Фото: СРНА
Министар Војин Митровић посјетио компанију ОраоФото: СРНА

Република Србија је стратешки партнер овог предузећа и Министарство привреде и предузетништва ће у сарадњи са ресорним министарствима из Србије, помоћи да "Орао" добије добре уговоре који ће омогућити комотније пословање у овој години, изјавио је министар Војин Митровић након данашње посјете предузећу "Орао" у Бијељини.

У "Орлу" раде и на освајању ремонта новог мотора који ће обезбиједити приходе у наредних десетак година.

Двадесетрогодишњи радник Орла Александар Дошло , запослен је у Орлу убрзо по завршетку средње стручне школе. Ради на пословима галванско-хемијске заштите.

- Услови су одлични, посла има и плате су редовне - рекао је Дошло.

У овој намјенској индустрији којој је примарна дјелатност ремонт авио-мотора, ради 343 радника, од којих је 104 са високом стручном спремом.

- "Орао" је фирма у којој можете наћи доста различитих производних технологија тако да постоји много тог што би један млади инжењер могао да научи и доста знања које би могао да стекне током рада - рекла је Јелена Ђујић дипломирани инжењер машинства у АД "Орлу".

Око девет милиона марака била су дуговања овог предузећа по основу пореза и доприноса. Измирена су кредитним средствима уз помоћ Владе Српске. Просјечна плата је око 1.100 марака. Биће и више, најављују из управе и ресорног министарства, с обзиром да се у овој години настављају послови са Републиком Србијом која је стратешки партнер "Орла" од његовог оснивања прије 78 година.

- То је сигурно охрабрујуће и допринијеће повећању прихода "Орла" и ми ћемо као ресорно министарство помоћи да "Орао" добије нове уговоре који ће омогућити комотније и лакше пословање у 2023. години - рекао је Војин Митровић министар привреде и предузетништва.

Наш примарни купац је Министарство одбране Републике Србије, кажу у управи "Орла" и најављују нове пословне подухвате.

- Да у децембру имамо први генерални ремонт мотора ОРФЕУС, а да од 24 и наредних пет година ремонтујемо 70 мотора. То је нешто што улива снагу и немам дилему да ли ћемо тај изазов да остваримо - каже Младен Стојановић директор АД " Орао " Бијељина.

Будућност "Орла" је у рукама младих стручњака какви су програмери Николина и Војислав Мирковић , млади брачни пар који је студентску праксу започео у "Орлу". Након студија, услиједио је стални посао, а затим и брак.

- Жеља нам је да останемо овдје, да поржимо фирму, као и она нас и да се заједно развијамо - каже Николина.

У управи Орла напомињу да су окренути према квалитету и стручним кадровима и да ће ту орјентацију наставити у наредном периоду.