latinica  ћирилица
03/02/2023 |  11:21 ⇒ 11:58 | Аутор: Агенције

Сједница Скупштине Србије о КиМ, присуствује Вучић

Посебна сједница Скупштине Србије на чијем је дневном реду извјештај о преговорима са Приштином од 1. септембра до 15. јануара настављена је данас, у присуству предсједника Србије Александра Вучића.
Сједница Скупштине Србије (Фото: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ nr) -
Сједница Скупштине Србије (Фото: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ nr)

Сједницом, која је јуче почела, предсједава предсједник републичког парламента Владимир Орлић, а осим посланика владајуће већине и опозиције присуствују директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, вршилац дужности директора Канцеларије за координационе послове у преговарачком процесу са привременим институцијама самоуправе у Приштини Милан Равић и њихови сарадници.

У извештају који се налази пред посланицима истиче се да је у периоду од септембра до јануара дошло до ескалације кризе, као и системске дискриминације и насиља према Србима на Косову и Метохији и оцjењује да за такав развој догађаја искључиву одговорност сноси приштинска страна.

Такође, у извjештају се истиче и да Београд неће одустати од захтjева да ЗСО буде хитно формирана и да ће Влада Србије и убудуће бити усредсређена на непосредну заштиту безбjедности српског народа у покрајини и српских националних интереса.

Оцjењује се и да су Београд у протеклом периоду посредници ЕУ и други релевантни међународни субјекти окарактерисали као конструктивну страну у свим кризним ситуацијама.