latinica  ћирилица
03/02/2023 |  11:46 ⇒ 11:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Ирак: Откривена кафана стара 5.000 година, са фрижидером, рерном и остацима хране

Тим америчких археолога је у Ираку открио је 5.000 година стару кафану са отвореним простором за исхрану и дијелом кухиње.
Археолози, илустрација (Фото: EPA-EFE/ATEF SAFADI) -
Археолози, илустрација (Фото: EPA-EFE/ATEF SAFADI)

Кафана је откривена у јужном древном ирачком граду Лагаш, сада познатом као Ал-Хиба, а у њој су откривене клупе, просторија која је служила као фриждер, пећ и остаци старе хране, преноси "Џерусалем пост".

- Откривање локације попут ове готово 5.000 година старе јавне кафане тако близу површине је невјероватно. Само педантно, вишефазно хоризонтално ископавање може разоткрити оно што је остало - рекла је директорка археолошког пројекта Лагаш и кустос одјељења за Блиски исток у Пен музеју, из Филаделфије, Холи Питмен.

Директорка истраживања Сара Пицименти, са Универзитета у Пизи, рекла је да је предложила да би тим, умјесто да копа директно надоле, требало да промијени приступ и копа водоравно, као и да је на тај начин откривено да је кафана само 50 центиметара испод површине.

Како се наводи Лагаш је био један од најстаријих и највећих месопотамских градова око 3.000 година прије нове ере, који је због околних мочвара и плодне земље, био главни центар за пољопривреду и рибарство.

Питмен и тим међународних истраживача укључени су у Археолошки пројект Лагаш већ четири године.

Од почетка истраживања 2019. године, археолози су пронашли двије куће, путеве, уличице, пећи за печење керамике и керамике које су остале нетакнуте хиљадама година.

Питмен је рекла да становници Лагаша нису били ни елита, ни робови, већ слободни људи који живе у урбаним четвртима, што је потпуно другачије од онога што су научници раније мислили.

- Људи су тада имали слободу, доносили су одлуке. Нису нужно имали богатство, али су били углавном независни и могли су да се крећу - рекла је Питмен.

Током ископавања, Археолошки пројекат Лагаш је радио са локалним становништвом, а том приликом археолози су учили школску дјецу и њихове породице о археологији, показивали им шта су пронашли и објашњавали за шта су откривени предмети коришћени.