latinica  ћирилица
03/02/2023 |  13:00 ⇒ 13:33 | Аутор: ТАНЈУГ

Званичници ЕУ у Кијеву; Оглашене сирене у цијелој земљи

У Кијеву и остатку Украјине данас су се огласиле сирене за ваздушну опасност док се у украјинском главном граду очекује почетак самита лидера ЕУ и Украјине.
Кијев (фото:MANDATORY CREDIT: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE) -
Кијев (фото:MANDATORY CREDIT: UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE)

Предсједник Украјине Влодимир Зеленски је домаћин званичницима Европске уније, који су допутовали у Кијев и који обећавају да ће подржати Украјину колико год буде потребно, али негирају њен брз пут ка придруживању европском блоку, пренио је Ројтерс.

У Кијев су допутовали предсједник Савјета ЕУ Шарл Мишел, предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и високи представник за спољну и безбједносну политику ЕУ Жозеп Борељ. Они ће на самиту Украјина-ЕУ разговарати о новом пакету санкција Русији.

Зеленски је позвао на нове санкције ЕУ против Русије, али нове санкције које блок припрема за годишњицу почетка рата у Украјини неће бити у складу са захтјевима његове владе.

- Данас видимо да је темпо санкција у Европи мало успорен. Русија се прилагођава санкцијама. Требало би то ријешити. Вјерујемо да то можемо заједно - рекао је јуче Зеленски на заједничкој конференцији за новинаре са Фон дер Лајен.

Она је казала да Русија плаћа велику цијену, јер санкције нагризају њену економију, враћајући је уназад за једну генерацију.

Данашњи самит Украјина-ЕУ први је скуп високог формата у украјинској престоници од почетка рата 24. фебруара 2022. године.

Током састанака предвиђени су разговори о слању додатне војне помоћи Украјини, побољшању приступа украјинских производа тржишту ЕУ, помоћи Украјини у покривању енергетских потреба, увођењу нових санкција Русији, кривичном гоњењу руководства у Москви због ратних злочина и другим темама.

ЕУ ће подржати Украјину и украјински народ против Русије док год буде потребно, навешће троје лидера у заједничком саопштењу, у чији је нацрт Ројтерс имао увид.