latinica  ћирилица
03/02/2023 |  14:02 ⇒ 14:03 | Аутор: СРНА

Новаковић Бурсаћ: Непримјерно Бећировићево коментарисање

Члан Предсједништва СНСД-а Сњежана Новаковић Бурсаћ рекла је да представници политичког Сарајева не пропуштају прилику да се додворе одређеним центрима тако што блате и оцрњују политичке представнике Срба и Републике Српске, као што је то учинио бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић, непримјерено коментаришући предсједника Српске Милорада Додика.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: РТРС
Сњежана Новаковић БурсаћФото: РТРС

Она је Срни изјавила да непримјерено, неприкладно и лажно коментарисање у иностранству високорангираног званичника какав је Додик представља знак политичке некултуре и научене снисходљивости према домаћину онога који то чини, у овом случају Бећировића.

- Када коментар попут овог садржи чисту неистину о `подривању Дејтонског мировног споразума`, онда се може говорити о лошим намјерама - оцијенила је Бурсаћева реагујући на Бећировићеве изјаве у Вашингтону "да санкције појединим политичарима у БиХ нису најсрећније рјешење, али да су неопходне у случајевима када појединци, попут Милорада Додика, угрожавају темеље Дејтонског мировног споразума".

Бурсаћева је констатовала да остаје нејасно како политичко Сарајево до сада није увидјело да то није пут који води ка неопходном смиривању тензија у БиХ, него управо супротно.

- Дејтонски мировни споразум и његов Анекс четири који је Устав БиХ база су на којој БиХ опстаје као заједница и било би добро да га садашњи чланови Предсједништва БиХ више пута прочитају прије него што се запуте у инстранство и стану пред камере да дају нетачне и неодговорне изјаве - поручила је Бурсаћева.

Бећировић је у разговору у Конгресу САД са конгресменом Мајклом Тарнером констатовао "да санкције појединим политичарима у БиХ нису најсрећније рјешење, али дасу неопходне у случајевима када појединци, попут Милорада Додика, угрожавају темеље Дејтонског мировног споразума", те додао да је "боље санкционисати неодговорне појединце него дозволити им да угрожавају мировни процес".