latinica  ћирилица
03/02/2023 |  14:25 ⇒ 19:19 | Аутор: РТРС

Превенција и рано откривање карцинома најбоља инвестиција у здравству (ВИДЕО)

Уочи 4. фебруара, Свјетског дана борбе против карцинома, У Бањалуци је одржан округли сто у организацији Удружења "Искра", "Диши за живот" и Удружења пацијената обољелих од малигних обољења. Основни циљ јесте побољшање услова лијечења. Струка поручује да су превентива и рано детектовање кључни у борби са малигним обољењима.
Округли сто поводом 4. фебруара - Свјетског дана борбе против рака - Фото: РТРС
Округли сто поводом 4. фебруара - Свјетског дана борбе против ракаФото: РТРС

Овогодишња тема кампање поводом Свјетског дана борбе против рака је "Затворити пропусте у здравственој њези". Из Института за јавно здравство Републике Српске истичу да је током 2018. године откривено је 5.969 обољелих од рака, и то 3.132 мушкарца, а 2.837 жена.

Најчешће локализације рака код мушкараца у Републици Српској су душник, бронхије и плућа, колон, ректум и простата, док су најчешће локализације рака код жена - дојка, колон, ректум и грлић материце.

Статистика упозорава. Малигна обољења све чешће погађају и особе млађе животне доби у распону од 20 до 30 година.

Начелник Клинике за онкологију у УКЦ-а Републике Српске Зденка Гојковић изјавила је да је све више младих који обољевају од карцинома дојке, наводећи да је јуче најмлађи пацијент била двадесетпетогодишња дјевојка обољела од карцинома дојке.

- То је дјевојка обољела од карцинома дојке. Имамо и млађих који су обољели од других малигнитета, а ту су малигнитети тестиса и саркоми меких или тврдих ткива који погађају млађе доби од 20 до 30 година. Други малигнитети су код људи средње и старије доби. Овдје не говоримо о педијатријској популицији - рекла је Гојковићева.

Струка, али и животно искуство су сагласни да су превенција и рано детектовање кључна формула за побједу карцинома.

Предсједник Савеза жена обољелих од карцинома дојке "Искра" Сузана Кекић навела је да је циљ данашњег округлог стола побољшање услова лијечења онколошких пацијената. Она је истакла да је фокус на увођење скринига, што би знатно смањило и на вријеме открило болест, нагласивши да је рано откривен карцином 99 одсто изљечив.

Кекићева је указала да од карцинома дојке, нажалост, оболијева све млађа популација, додавши да у Удружењу имају и дјевојке од 20 и нешто година које су оперисале карцином дојке.

Пулмолог са Клинике за плућне болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске Мирко Станетић истакао је да би се откривањем болести у раној фази могли излијечити обољели, те да превенција и рано откривање доноси вишеструке бенефите.

Он је указао да је народ поприлично инертан када је ријеч о одласку код љекара, да је то потребно и законски уредити или на неки други начин ријешити, те уз помоћ медија масовно подизати свијест о значају превенције.

- Апсурдно је да аутомобил возимо једном годишње на технички преглед како би обезбиједили да нормално функционише још годину, а не радимо то за себе. То није само болест пацијента, то је болест његове породице, то је болест читавог друштва и зато ја треба да се раде систематски прегледи - категоричан је Станетић.

Свјетски дан борбе против рака глобална је иницијатива коју је покренула Међународна унија за контролу рака. Обиљежава се сваке године 4. фебруара, с циљем подизања свијести, нивоа информисаности и превентивних активности.

Овај дан ће на пригодан начин бити обиљежен на Тргу Крајине у Бањалуци гдје ће се дијелити брошуре.