latinica  ћирилица
04/02/2023 |  09:34 ⇒ 09:36 | Аутор: СРНА

Са тржишта БиХ повучено више од 3.300 неисправних производа

Са тржишта БиХ прошле године је уклоњено 3.317 комада производа који нису испуњавали безбједносне захтјеве, саопштено је из Агенције за надзор над тржиштем у БиХ.
Агенција за надзор над тржштем - Фото: Агенције
Агенција за надзор над тржштемФото: Агенције

Током проактивног надзора над тржиштем, прошле године је реализована 201 инспекцијска контрола 179 различитих модела производа, од којих је 158 испитано у лабораторијама, а 97 модела или 54 одсто није испуњавало прописане безбједносне захтјеве.

- Као резултат наведених активности, са тржишта је уклоњено 2.809 комада несигурних производа, од чега је уништено 2.257 комада - речено је Срни у Агенцији за надзор над тржиштем.

Пословни субјекти су са прописаним безбједносним захтјевима ускладили 1.916 комада производа.

- Осим проактивног надзора, Агенција је у 2022. години на основу различитих приговора спроводила и реактивни надзор над тржиштем, а резултат тога је повлачење са тржишта 11 модела несигурних производа у количини од 508 комада - наводе из ове агенције.

У складу са годишњим планом за 2022. годину, Агенција је реализовала надзор 22 групе производа, а контролисани су производи за дјецу, играчке, кућни електрични апарати, електрични алати, производи за спорт и рекреацију, посуђе за кување под притиском, роштиљи на чврста горива, лична заштитна опрема, те грађевински производи.

Из Агенције подсјећају да се проактивни надзор непрехрамбениих производа на тржишту БиХ обавља у сарадњи са надлежним инспекцијским органима Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта, у складу са утврђеним годишњим планом надзора над тржиштем.

Као и свих претходних година и за 2023. годину је утврђен годишњи план надзора над тржиштем према којем ће се провјеравати производи за дјецу, играчке, кућни електрични апарати, електрични алати, производи за спорт и рекреацију, посуде под притиском, роштиљи на чврста горива, лична заштитна опрема и грађевински производи.