latinica  ћирилица
04/02/2023 |  10:07 | Аутор: СРНА

Кришто: БиХ не смије бити кочница локалног развоја

Предсједавајућа Савјета министара Борјана Кришто изјавила је да БиХ не смије бити кочница локалног развоја, те истакла да Савјет министара уважава позицију ентитета и да је отворен за сарадњу и пружање подршке другим нивоима власти.
Борјана Кришто - Фото: РТРС
Борјана КриштоФото: РТРС

Када је ријеч о будућој сарадњи са ентитетски владама, Кришто је навела да ће Савјет министара бити конструктиван партнер свима - који желе да раде и остваре напредак.

- Мишљења сам да требамо пружити подршку локалним пројектима и БиХ не смије бити кочница локалног развоја - рекла је Кришто за Вечерњи лист.

Кришто истиче да постоји унутрашњи консензус да се унаприједе процеси у корист народа и грађана који живе у БиХ.

Она је оцијенила да би свако одгађање усвајања буџета на нивоу БиХ само успорило динамику рада и провођење реформских процеса, што не користи никоме у БиХ.

Кришто је нагласила да ће Савјет министара хитно разматрати Нацрт закона о буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2023. годину, како би се стекли услови за његово упућивање Предсједништву БиХ, уставно мјеродавном за предлагање Парламентарној скупштини БиХ, која га на крају усваја.

- Наш је циљ да побољшањем фискалне политике створимо простор за раст привреде те да се подстиче привредни опоравак и одрживи раст - рекла је Кришто

Када је ријеч о обавјештајно-безбједносном систему, предсједавајућа Савјета министара наводи да овај систем мора бити у функцији заштите стабилности и безбједности БиХ и свих њених становника и да је од изузетне важности модернизација, деполитизација, кадровско и материјално унапређење рада безбједносних и полицијских тијела у БиХ.

- Процес именовања захтијева провођење тачно дефинисаних процедура како би на крају на челним позицијама у безбједносним и полицијским имали адекватно образоване људе са искуством у том подручју - навела је Кришто.

На питање како ће окрњена "осморка" утицати на рад Савјета министара, Кришто је навела да је ХДЗ БиХ конструктиван партнер у процесу формирања нове владе Федерације БиХ, који је у току.

- У складу са Уставом БиХ Савјет минситара има своје надлежности и веома нам је важно имати стабилне ентитетске владе у синергији са Савјетом министара како би политички систем могао несметано функционисати и допринијети напретку грађана - рекла је Кришто и изразила наду да ће нова федерална Влада бити што прије састављена.

Говорећи о европским интеграцијама, Кришто је оцијенила да је добијање кандидатског статуса БиХ нешто најпозитивније што се догодило овој земљи већ дуго времена те да треба искористити тај оптимизам и усмјерити дјеловање у правом смјеру како би се тај напредак наставио.

- Јако важан сегмент тог процеса биће и провођење кључних реформи које се односе на измјену изборног законодавства у складу са одлуком Уставног суда о легитимном представљању конститутивних народа у Предсједништву БиХ и домовима народа, провођење пресуда Европског суда за људска права, борба против корупције као и промјеном прецепције о корупцији у БиХ - навела је Кришто.