latinica  ћирилица
04/02/2023 |  10:07 ⇒ 12:51 | Аутор: РТРС

Шмит ради узалудан посао, Српска све јача

Пријетње санкцијама Републици Српској имају за циљ да демонстрацијом силе уплаши доносиоце одлука, али да Кристијан Шмит ради узалудан посао - рекао је историчар Александар Раковић.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Осврћући се на недавно свједочење Шмита у британском парламенту, Раковић за Срну каже да је очигледно била намјера да се уплаше људе који доносе одлуке у Републици Српској који морају да остану чврсти.

Раковић наглашава да Република Српска све више јача и да ни евентуалне нове санкције ништа неће промијенити.

- Према томе, ово што раде је залудан посао, али то им је, на крају, посао. Нека раде оно што они мисле да треба, а ми ћемо радити оно што ми мислимо да треба, а то је јачање српског фактора свуда на нашем простору - поручио је Раковић.

Социолог Слободан Антонић оцјењује да је из свједочења Шмита у британском парламенту видиљиво да постоји "ароганција силе" која вуче коријене из посљедње деценије двадесетог вијека, када је постојао монополарни свијет и бахато понашање.

Антонић истиче да су та времена прошла и да се промијенио и цио контекст, али да Шмит то очигледно не размије, као ни ситуацију у БиХ.

- Контекст је сада другачији. Ми сада имамо један другачији свет, који се убрзано мења и то понашање такозваног високог представника показује да он, не само да не разуме ситуацију у Републици Српској и БиХ, него да не разуме ни свет у коме живи и који се убрзано мења - истакао је Антонић.

У недавном свједочењу пред пред Комитетом за спољне послове парламента Велике Британије Шмит је, говорећи о санкционисању политичких представника из Републике Срспке, навео да се залаже за економско условљавање и да су већ на томе радили и ЕУ и Њемачка, те да ће у том смјеру разговарати и са представницима ММФ-а.