latinica  ћирилица
04/02/2023 |  12:57 ⇒ 13:00 | Аутор: РТРС

У Дракулићу код Бањалуке помен страдалим Србима

У Дракулићу код Бањалуке сутра ће бити служен помен за 2.315 Срба, међу којим 551 дијете, које су прије 81 годину на монструозан начин, без испаљеног метка, убиле усташе у том мјесту, као и у насељима Шарговац, Мотике и руднику Раковац.
Спомен-костурница у бањалучком насељу Дракулић - Фото: СРНА
Спомен-костурница у бањалучком насељу ДракулићФото: СРНА

Програм обиљежавања почиње у 9.00 часова служењем литургије у Спомен-храму Светог великомученика Георгија у Дракулићу, најављено је из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

У 12.00 часова код Спомен-костурнице у Дракулићу биће служен помен за убијене Србе, у 12.10 часова предвиђено је полагање вијенца и цвијећа, а 12.20 часова обраћање званичника.

Обиљежавању ће присуствовати представници институција Републике Српске, српски представници у институцијама БиХ, руководства града Бањалуке, невладиних организација и удружења од јавног интереса проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске и НОР-а.

Очекује се да ће обиљежавању присуствовати и представници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, Удружења потомака жртава усташког злочина "7. фебруар 1942. година", градских и општинских невладиних организација и грађана.

Организатор обиљежавања сјећања на овај историјски догађај од републичког значаја је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Усташе су 7. фебруара 1942. године на монструозан начин, без испаљеног метка, убиле 2.315 Срба, међу којим 551 дијете у бањалучким насељима Дракулић, Шарговац, Мотике и руднику Раковац.

Под командом натпоручника Јосипа Мишлова и фра Вјекослава Филиповића из такозваног "Тјелесног здруга Анте Павелића", усташе из Загреба и Бањалуке убијале су Србе без иједног испаљеног метка - сјекирама, ножевима и крамповима.

У роману "Дракулићи" покојног бањалучког новинара Јована Бабића, који је годинама истраживао овај злочин, истиче се да покољ над српским становништвом у селима око Бањалуке 1942. године представља геноцид.

План покоља, прије којег су чак потровани пси у тим селима - да не би најавили долазак усташа, разрадио је стожерник за Хрватску крајину Виктор Гутић заједно са фратром Николом Билогривићем, док се по монструозности злочина истакао злогласни фра Филиповић, пише у овом роману.

У документима, чак и оним из усташких извора тадашње Независне Државе Хрватске, наведено је да је злочин у овим бањалучким насељима био највећи покољ учињен у само једном дану.

Први споменик жртвама овог покоља подигнут је 1965. године, а од 1991. године сваке прве недјеље прије годишњице страдања служи се парастос у насељу Дракулић.