latinica  ћирилица
04/02/2023 |  12:57 ⇒ 12:58 | Аутор: СРНА

Гујон: Важна подршка Србима из Албаније

Српска национална мањина у Албанији је веома битна матици и Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону ће учинити све како би подржали рад удружења, допунских школа језика, разне манифестације и све друго што је битно за очување српског идентитета на простору Албаније, изјавио је директор Управе Арно Гујон.
Арно Гујон - Фото: РТРС
Арно ГујонФото: РТРС

Гујон је истакао да су Срби доживљавали веома тешке тренутке претходних деценија за вријеме Енвера Хоџе, па и прије тога, у вријеме краља Зогуа.

- Нама је веома битно да подржимо Србе из Албаније. Њих има и даље 30.000, они и даље говоре на српском језику и добро је што нису одустали од своје културе, од свог идентитета - рекао је Гујон за портал Косово онлајн.

Од четири српска удружења која постоје у Албанији, данас ради само једно, српско-црногорско "Морача-Розафа" из Скадра.

- Јединство из "Фиера" постоји само на папиру, затворено је због лоше финансијске ситуације. Због захтевне албанске администрације, православно удружење `Свети Јован Владимир` из Скадра пре неколико година није успело да се пререгиструје, док "Скадарлија" из Тиране, од свог оснивања до данас није ни почела с радом - наводи Гујон.

Схватајући ситуацију у којој се налазе сва удружења, Гујон истиче да Управа коју води може да помогне само ако су она функционална, односно ако имају банковне рачуне и испуњавају све албанске прописе.

Како би подржали рад и функционисање српских удружења, Гујон каже да ће за Србе из Албаније Управа расписати посебан тематски конкурс.

- Потребе су велике, наша жеља је огромна, тако да верујем да ћемо у току ове године успети, не само да подржимо њихова удружења, већ и да отворимо неколико школа за српску децу из Албаније - рекао је Гујон.