latinica  ћирилица
04/02/2023 |  14:23 ⇒ 20:50 | Аутор: РТРС

Дан Републике Српске у Цириху: Његовати идентитет српског народа (ФОТО/ВИДЕО)

У Цириху је данас обиљежен Дан Републике Српске.
Цирих: Обиљежавање Дана Републике Српске - Фото: СРНА
Цирих: Обиљежавање Дана Републике СрпскеФото: СРНА

У храму Српске православне цркве у Цириху преломљен је славски колач поводом празника Светог архиђакона Стефана.

Обиљежавању су, између осталих, присуствовали министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић и градоначелници Бањалуке, Приједора и Бијељине.

Ђокић је истакао да је од посебног значаја да се људи на оваквим мјестима окупљају из љубави и поштовања према Српској.

Ђокић је навео да представници институција Српске желе да охрабре Србе да његују културу комуникације и поштовања према идеји Републике Српске и да преносе то на младе генерације да би сви заједно на тај начин допринијели развоју привредних, културних и друштвених активности, те његовали идентитет српског народа - писмо, језик, културу, обичаје, традицију, православну вјеру.

Фото: СРНА

Клокић је изразио наду да ће из године у годину обиљежавање Дана Републике Српске у Швајцарској бити све значајније и да ће окупљати људе из привреде и културе, као и Швајцарце који дају подршку Српској.

- Гдје год постоји иницијатива да наш народ прославља Дан Републике, ми се у име институција врло радо одазивамо и пружамо подршку - нагласио је Клокић.

Фото: СРНА

Настојатељ Успењског храма у Цириху протојереј-ставрофор Мирослав Симјоновић изјавио је да му је велика част да прими госте и министре из Републике Српске, као и представнике општина у Српској.

- Ми доживљавамо наше представнике као очеве. Црква је мајка српског народа и када народ види да ми сарађујемо, да се поштујемо и да се узајамно помажемо, то је симфонија Византинаца о којој су сви маштали. Такву симфонију Србија је имала код наших светих Немањића и Цркве коју нам је подарио Свети Сава - рекао је Симјоновић.

Поводом Дана Републике Српске одржава се и Привредни форум српске дијаспоре. И у наредном периоду, институције Српске радиће на унапређењу сарадње домаћих и швајцарских привредника.

Дан Републике Српске - 9. јануар, раније је обиљежен и у Штутгарту, у организацији Представништва Републике Српске.