latinica  ћирилица
04/02/2023 |  15:59 ⇒ 16:10 | Аутор: СРНА

Захарова: Брисел крши принципе на којима је грађена ЕУ

Изјаве званичника ЕУ након самита са Украјином у потпуности крше принципе на којима се некад градила Унија, оцијенила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Марија Захарова (Фото: МИД России) - Фото: Facebook
Марија Захарова (Фото: МИД России)Фото: Facebook

- Јучерашњи самит још једном је потврдио да ЕУ наставља да подржава неонацистички режим у Кијеву, а с циљем слабљења Русије и служења хегемонистичким тежњама САД и НАТО - навела је Захарова.

Она наводи да ЕУ предиђа Украјини европску перспективу кршећи сопствене захтјеве према кандидатима и проглашава "заједничке вриједности", солидаришући се са гушењем другачијег мишљења, кршењем слободе говора и језичких и конфесионалних права у Украјини, а при томе истиче приврженост потпуном поштовању права националних мањина.

Захарова је поручила да "све учеснике самита чека сурово разочарење - циљеви специјалне операције биће постигнути", преноси Спутњик.

- Позиви Брисела на мир су лицемјерни у условима када се изјављује о спремности да се уложи у наставак оружаних дејстава - истакла је Захарова.

Самит ЕУ-Украјина одржан је јуче у Кијеву уз учешће предсједника Европског савјета, Европске комисије и шефа дипломатије ЕУ.

Лидери европских институција обећали су Украјини наставак подршке, увођење нових санкција против Русије, рад на "механизму за кривично гоњење за злочине агресије" и анализирање могућности коришћења замрзнуте руске имовине за обнову Украјине.