latinica  ћирилица
04/02/2023 |  17:11 ⇒ 17:15 | Аутор: СРНА

Фирма Мила Ђукановића међу највећим дужницимa

Петнаест највећих дужника у Црној Гори чији су рачуни у блокади, има укупан дуг према повјериоцима од 311 милиона евра, што је трећина дуга свих 19.000 блокираних фирми.
Мило Ђукановић - Фото: СРНА
Мило ЂукановићФото: СРНА

На десетом мјесту, према подацима Централне банке Црне Горе, налази се фирма предсједника Црне Горе Мила Ђукановића Глобал Монтенегро, од које повјериоци покушавају да наплате својих 11,7 милиона евра.

Његова фирма не дугује за порез, али неки повјерилац је принудну наплату у износу од 12 милиона евра активирао у децембру 2020. године, када је избором нове Владе Ђукановићева партија изгубила тродеценијску власт.

Највећи дужник је подгоричка фирма Бараћ - 82,7 милиона евра. Рачун ове фирме, чији је власник Јована Бараћ, у блокади је већ 14 година.

На другом мјесту са дугом од скоро 59 милиона је грађевинска фирма Беград Будва, а у блокади је 13,5 година. Власници те фирме су Игор Бараћ и Зоран Томашевић.

Вектра Јакић бизнисмена Драгана Брковића дугује повјериоцима 20,6 милиона, од чега држави десет милиона. Њен рачун је у блокади седам година. Његова је и Вектра Бока са дугом од 12 милиона, а у непрекидној је блокади четири године.

Међу великим дужницима су Монтенегро дуван комерц из Мојковца /бивша Фабрика дувана/ са дугом од 10,8 милиона, а блокада траје 58 дана.