latinica  ћирилица
04/02/2023 |  17:56 ⇒ 23:25 | Аутор: РТРС

Финансијске уцјене неће ослабити Републику Српску (ВИДЕО)

Пријетње Кристијана Шмита економским санкцијама Републици Српској како би, како каже, казнио поједине српске политичаре и даље изазивају реакције домаће јавности. Аналитичари поручују да Шмит не разумије свијет који се убрзано мијења и да финансијске уцјене неће ослабити Српску.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Економско исцрпљивање уобичајен је метод дисциплиновања политичара на овим просторима, али проблем је што се у ствари кажњава народ. У поратном периоду Република Српска повукла је 10 пута мање средства из међународних фондова него ФБиХ, али је опстала.

Преживјеће и опасне најаве Шмита о финасијском кажњавању. Пред британским парламентом запријетио је и блокадом аранжмана са ММФ-ом.

Министар финансија и трезора у Савјету министара Зоран Тегелтија очекује да ће ММФ саопштити одлуку коју ће донијети органи ове институције, а не на основу захтјева Кристијана Шмита.

Тактика дијела међународне заједнице која подржава Шмита да евентуалним "завртањем" финансијске помоћи "окрене" народ у Републици Српској против њеног руководства, унапријед је пропао посао. Аналитичари кажу да ће српски инат учинити да и они који не подржавају актуелну власт стану у одбрану од страног мијешања.

- Имају намјере да доведу у питање судбине људе, да их лично уплаше. Нису ово ни прве ни посљедње санкције ни против Републике Српске ни појединаца у Српској, па Српска све више јача - истиче аналитичар Драгомир Анђелковић.

Социолог Слободан Антонић каже да Шмит својим понашањем показује да не само да не разумије ситуацију у Републици Српској и БиХ, него ни свијет у коме живи и који се убрзано мијења.

Да разумије свјетске процесе, Шмит би знао да новца има и мимо ММФ-а, Европске банке за обнову и развој, европских влада и да га уцјене те врсте само препоручују за најнепожељнију личност у Републици Српској

- Нека Шмит слободно апелује на све те који имају средства, али му поручујем имамо пријатеље који нас воле и који ће нам помоћи када је у питање финансирање и неће нас уцјењивати - каже Сања Вулић, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ.

Србија је доказани пријатељ Републике Српске и то практично показује. Одавно је изразила спремност да гради аеродром у Требињу, ХЕ на Дрини узводно од Фоче, гасовод ка Бијељини. Досадашња власт у Сарајеву је експлиците била против, од нове се очекује да их одблокира. Њиховом реализацијом, Шмитове приче о Републици Српској као сиромашнијем дијелу БиХ и финансијском условљавању, постају беспредметне.