latinica  ћирилица
04/02/2023 |  17:57 ⇒ 18:11 | Аутор: СРНА

Човић поново изабран за предсједника ХНС-а

Хрватски народни сабор БиХ поново је изабрао Драгана Човића за предсједника ове кровне организације хрватског народа у БиХ.
Драган Човић (Фото: Уступљена фотографија) -
Драган Човић (Фото: Уступљена фотографија)

Човић, који је и лидер ХДЗ-а БиХ, рекао је да је на сједници ХНС-а усвојена демографска стратегија и Правилник о одликовањима и признањима ХНС-а те Декларација 11. Сабора.

Он је нагласио да је ХНС БиХ данас поновно показао снагу и јединство међу хрватским политичким странкама у БиХ.

- То је гарант да ћемо знати створити амбијент да се без наших представника неће моћи водити политика у БиХ и успостављати власт на било ком нивоу. Сад је битно да формирамо Главно вијеће и оформимо одборе ХНС-а те да кроз њих направимо и остале стратегије, као што је социјална, економска - навео је Човић.

Он је поручио да ће ХНС бити предводник у процесима евроатлантских интеграција.

Човић је навео да је ХНС-а БиХ данас усвојио и документ Демографска стратегија Хрвата у БиХ, те оцијенио да ова стратегија може бити основа и осталима у БиХ и да то треба пренијети на све институције у БиХ да би све имало смисла, јер је бесмислено посматрати демографију кроз само један народ.

- Надам се да ћемо са партнерима све ово промијенити, јер ће без тога ово бити само један покушај да нешто урадимо. Ми већ тамо гдје дјелује ХНС практикујемо знатан дио мјера из ове стратегије у пракси, односно у 23 општине и града те пет кантона - рекао је Човић.

Он је истакао да је демографска обнова велика неопходност и изазов за БиХ.

- Данас је БиХ населила читаву Европу, а можемо само нагађати колико нас има у БиХ, по различитим статистикама нас има мање од два и по милиона. Попис становништва је требао бити направљен 2021. да би бар формално баратали бројкама - навео је Човић.

Према његовим ријечима, потребно је још много радити на том питању, посебно у социјалним и економским мјерама, те да је најбитније у центар свега поставити породицу.

Коментаришући процес формирања власти у Федерацији БиХ, Човић рекао да се тај посао приводи крају, те да су у понедјељак потврђене листе за предсједника ФБиХ и два замјеника који би требали између себе изабрати Лидију Брадару, како је то и предвиђено.

- Ко ће бити наши партнери у Влади, не желим спекулисати, вјерујем да ће се провести до краја што смо потписали као заједнички документ. Оно што ми се чини данас, након разговора с представницима "осморке", ми би требали имати увјерљиву већину, а то значи двије трећине у Представничком дому Парламента ФБиХ и отприлике двије трећине у Дому народа ФБиХ и то би била комотна већина да извршна власт може брзо радити и доносити законе - додао је Човић.