latinica  ћирилица
04/02/2023 |  18:22 ⇒ 20:12 | Аутор: СРНА

Пленковић: Хрватска неће градити ограде ни подизати жице на граници с БиХ

Предсједник Владе Хрватске Андреј Пленковић рекао је данас да ће Хрватска након уласка у Шенген настојати да олакша сарадњу на граници с БиХ.
Андреј Пленковић (Фото: vlada.gov.hr) -
Андреј Пленковић (Фото: vlada.gov.hr)

Пленковић је истакао да Хрватска неће градити ограде, зидове, ни подизати жице на граници с БиХ.

- Не желимо да нове шенгенске границе Хрватске и ЕУ буду било каква препрека и тврђава која ће успорити токове кретања људи или робе између Хрватске и БиХ - рекао је Пленковић обраћајући се у Мостару се члановима Хрватског народног сабора БиХ.

Он је појаснио да министри унутрашњих послова, односно безбједности и финансија имају задатак да кретање људи и робе преко границе "учине што проточнијим и једноставнијим".

Пленковић је навео да ће Хрватска наставити снажно да подржава Хрвате у БиХ и њихове пројекте било да је ријеч о здравству, образовању, правима ратних ветерана.

- Наш данашњи долазак је прије свега порука поштовања, порука захвалности вама који се борите политички снажно у тешким околностима. Порука је да увијек можете бити свјесни да је Хрватска иза вас и уз вас - додао је Пленковић.

Он је након учешћа на Сабору ХНС-а БиХ на немормалном ручку разговарао с предсједавајућом Савјета министара Борјаном Кришто и најавио да ће средином фебруара она отпутовати у Загреб, у прву посјету на тој функцији ван БиХ.