latinica  ћирилица
04/02/2023 |  18:40 ⇒ 05/02/2023 | 08:11 | Аутор: РТРС

Најмлађи дервентски пољопривредник: Срећу чини пуна штала крава (ВИДЕО)

Двадесетчетворогодишњи Стефан Раилић најмлађи је дервентски пољопривредник.
Стефан Раилић - Фото: РТРС
Стефан РаилићФото: РТРС

Са тек навршених 18 година регистровао је пољопривредно газдинство и почео производњу млијека. Шест година послије, повећао је производњу и број грла.

Искусио је живот у иностранству, гдје се није дуго задржао, лако је донио одлуку да се врати на огњиште. Имање је наслиједио од родитеља, то му је била добра основа за почетак. Тренутно има 19 грла високомлијечног црног холштајна.

- Ово је породична фарма, радимо ми сами, без радне снаге коју је данас тешко и пронаћи - каже млади пољопривредник Стефан.

Десна рука Стефану је мајка, помогну и бака и дјед, док захваљујући сестри свака крава има име. Милка, Аурора, Ана, и осталих 13 крава свакодневно слушају музику која их опушта. На тај начин до њих не допиру спољашњи звукови, па је млијечност боља, а краве мирније.

- Ово је високо производно грло и оне воле да се око њих проведе доста времена и да се уложи у њих. Онај ко уложи у производњу, он и има и резултат - каже Стефан.

Од пољопривреде се може зарадити, али новац, каже, не смије бити приоритет за бављење овим послом. За овог младог пољопривредника срећу представља пуна штала крава и набавка нове механизације.