latinica  ћирилица
04/02/2023 |  22:08 ⇒ 22:09 | Аутор: СРНА

Турска: Ухапшено 15 осумњичених за припрему терористичких напада

Турске снаге безбједности су током операције у Истанбулу ухапсили 15 људи који су осумњичени да су добијали инструкције за припрему терористичких напада на конзулате Шведске и Холандије у том граду и на вјерске објекте, преноси агенција ДХА.
Турска полиција (Фото: EPA-EFE/SEDAT SUNA, илустрација) -
Турска полиција (Фото: EPA-EFE/SEDAT SUNA, илустрација)

Током операције Националне обавјештајне организације и полиције против чланова терористичке држве Исламска држава, ухапшено је 15 људи, осумњичених да су добијали инструкције од лидера Вилајета Хорасан, који је у саставу Исламске државе, за припрему терористичких напада на конзулате Шведске и Холандије, као и на хришћанске и јеврејске вјерске објекте у Истанбулу, навела је агенција.

Опасност од терористичких напада, међутим, није потврђена, преноси телевизијски канал ТРТ.

Утврђено је да ухапшени имају везе са Исламском државом и са зонама сукоба, али нема потврда о конкретним пријетњама генералним конзулатима и хришћанским и јеврејским вјерским објектима, преноси телевизијски канал.

Министар иностраних послова Турске Мевлут Чавушоглу је раније, коментаришући ситуацију у вези са затварањем конзулата више западних земаља у Истанбулу, рекао да је те земље тешко називати савезницима и пријатељима.

Генерални конзулати Шведске, Холандије, Велике Британије, Француске, Швајцарске и Њемачке у Истанбулу су саопштили да су престали да примају посјетиоце због опасности од терористичких напада у центру града.

Дипломатски извор је Спутњику рекао да су амбасадори тих земаља позвани на разговор у Министарство иностраних послова Турске и да им је саопштено да је такво понашање неразумно.