latinica  ћирилица
05/02/2023 |  07:38 ⇒ 10:33 | Аутор: РТРС

У Дракулићу код Бањалуке помен страдалим Србима

Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствоваће данас обиљежавању 81 године од страдања Срба у Дракулићу, Шарговцу, Мотикама и руднику Раковац.
Спомен-костурница у бањалучком насељу Дракулић - Фото: СРНА
Спомен-костурница у бањалучком насељу ДракулићФото: СРНА

Програм обиљежавања почиње служењем литургије у Спомен-храму Светог великомученика Георгија у Дракулићу.

Биће служен и помен за убијене Србе код Спомен-костурнице у Дракулићу и положени вијенци и цвијеће.

Обиљежавању присуствују и представници институција Српске, српски представници у заједничким институцијама БиХ, руководство града Бањалука, удружења од јавног интереса проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске и НОР.

Усташе су 7. фебруара 1942. године на монструозан начин, без испаљеног метка, убиле 2.315 Срба, међу којим 551 дијете у бањалучким насељима Дракулић, Шарговац, Мотике и руднику Раковац.

Под командом натпоручника Јосипа Мишлова и фра Вјекослава Филиповића из такозваног "Тјелесног здруга Анте Павелића", усташе из Загреба и Бањалуке убијале су Србе без иједног испаљеног метка - сјекирама, ножевима и крамповима.

У роману "Дракулићи" покојног бањалучког новинара Јована Бабића, који је годинама истраживао овај злочин, истиче се да покољ над српским становништвом у селима око Бањалуке 1942. године представља геноцид.

План покоља, прије којег су чак потровани пси у тим селима - да не би најавили долазак усташа, разрадио је стожерник за Хрватску крајину Виктор Гутић заједно са фратром Николом Билогривићем, док се по монструозности злочина истакао злогласни фра Филиповић, пише у овом роману.

У документима, чак и оним из усташких извора тадашње Независне Државе Хрватске, наведено је да је злочин у овим бањалучким насељима био највећи покољ учињен у само једном дану.

Први споменик жртвама овог покоља подигнут је 1965. године, а од 1991. године сваке прве недјеље прије годишњице страдања служи се парастос у насељу Дракулић.