latinica  ћирилица
05/02/2023 |  08:33 | Аутор: СРНА

Отежан саобраћај у источним крајевима

Саобраћај се овог јутра у источним крајевима одвија отежано због снијега, поледице и слабе видљивости, а из Ауто-мото савеза /АМС/ Републике Српске издвајају путне правце Власеница - Хан Пијесак преко Хан Погледа, Трново - Фоча преко превоја Рогој, Фоча - Гацко преко превоја Чемерно.

На путу Сарајево - Рогатица преко Романије због снијега и леда на коловозу на снази је забрана саобраћања за теретна возила са приколицом и шлепере.

Снијег отежава саобраћање и на путним правцима Сарајево - Тузла, Прозор - Горњи Вакуф/Ускопље и Посушје - Томиславград.

Додатне потешкоће возачима причињава повремено јак вјетар, нарочито на подручју Херцеговине и Кнежева.

На путном правцу Посушје - Блидиње, због јаког вјетра и наноса, не препоручује се кретање ни за једну од категорија возила.

На путевима на подручју Ливна, Шуице, Купреса и Гламоча јак вјетар ствара сњежне наносе.

Јак вјетар и снијег који интезивно пада, отежавају саобраћање и на путевима ка планинама на подручју Источног Сарајева и Сарајева.

Возачима из АМС савјетују максимално опрезну вожњу, уз обавезно посједовање зимске опреме.

На магистралном путу Градишка - Козарска Дубица, на улазу у Орахову, због активираног клизишта саобраћај се одвија успорено.

За вријеме постављања расвјете у тунелу "Сијерачке стијене" на дионици магистралног пута Добро Поље - Миљевина измијењен је режим саобраћаја, као и због радова у тунелу "Чељиговићи" на магистралном путу ентитетска граница Лапишница-Љубогошта.

Режим саобраћаја измијењен је на дионици магистралног пута Приједор - Козарац ради укључивања и искључивања са терена механизације која је ангажована на изградњи ауто-пута Бањалука - Приједор.

Режим саобраћаја измијењен је и на магистралном путу Градишка - Нова Топола - Клашнице због рехабилитације коловоза, те на дионици Клашнице један - Нова Топола због изградње три кружна тока.

Због изградње кружне раскрснице на споју магистралних путева Градишка - Нова Топола и Чатрња - Градишка такође је измијењен режим саобраћаја.

Измијењен режим саобраћаја на снази је и на петљи Јоховац због изградње дионице ауто-пута од петље Јоховац до Вукосавља, као и на петљи Руданка због изградње дионице ауто-пута од моста Руданка до тунела "Путниково брдо два".

Због оштећења моста преко ријеке Буковице у мјесту Горњи Подградци и оштећења моста преко ријеке Јабланице у мјесту Совјак на локалним путевима, обустављен је саобраћај и преусмјерен на алтернативне путне правце.

Саобраћај се одвија једном коловозном траком због активираног клизишта на магистралном путу Фоча - Горажде, у мјесту Филиповићи, на самој линији разграничења, те на регионалном путу Укрина - Горња Вијака.

Због опасности од појаве клизишта, на дионици регионалног пута Стари Угљевик - Главичице у рејону Стари Угљевика забрањен је саобраћај за сва возила, а за теретна возила између предузећа "Рудинг", у мјесту Вучјак и раскрснице у Мезграји.

Путничка возила се преусмјеравају преко локалног пута Модран - Угљевик Село, а теретна магистралним путем Суво Поље - Доња Трнова - Главичице - Мезграја.

На подручју ФБиХ спорије због радова саобраћај се одвија на магистралним путевима Јајце - Доњи Вакуф у тунелу "Скела" и Мостар - Столац.

На граничним прелазима у БиХ нема дужих задржавања.