latinica  ћирилица
05/02/2023 |  08:50 ⇒ 20:00 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Свуда гдје живе Срби, живи и Република Српска (ФОТО/ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је у граду Норт Порт на Флориди, гдје је посјетила Српски фестивал, да суда гдје живи српски народ, живи и Република Српска.
Жељка Цвијановић у Америци - Фото: РТРС
Жељка Цвијановић у АмерициФото: РТРС

Цвијановићева је, након обраћања окупљенима на Српском фестивалу, навела да је да је обавеза институција Републике Српске да воде рачуна како о људима о Српској, тако и о онима који живе изван ње.

- Оно што ме је посебно обрадовало, што је сваки наш човјек са којим сам имала прилику да разговарам на Флориди рекао да сви заједно треба да чувамо Републику Српску - рекла је Цвијановићева.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Она је подсјетила да је у својим претходним мандатима - као предсједник Владе Српске, предсједник Републике и сада као српски члан Предсједништва БиХ, увијек користила сваку радну посјету да посјети српску заједницу у иностранству, те истакла да је Црква важан стуб идентитета српског народа.

- Преко Цркве остварујемо контакте са нашом заједницом и заједно покушавамо да пошаљемо добре поруке, а таква је и ова порука да без обзира гдје живјели наши људи, они су дио Републике Српске, нашег националног корпуса, који чувају своју вјеру, традицију, културу, дакле заједно са Црквом раде на очувању идентитета - додала је Цвијановићева.

Цвијановићева је у обраћању окупљенима на Српском фестивалу поручила да ће власт у Републици Српској чувати Републику, да ће она бити мирна, стабилна, отворена за свакога ко жели у њој да живи, никада не заборављајући ко су Срби који живе изван Републике Српске.

- Хвала свим онима који су се борили за слободу и свим нашим људима који представљају срце Републике Српске. Дошла сам овдје да вам кажем, као што наше срце куца за све наше људе који живе у Српској, једнако тако куца и за све наше људе који живе изван Републике, а воле своју Српску и знају колико је важно да она буде мирна и стабилна - додала је Цвијановићева.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Она је захвалила фолклорним клубовима који чувају и његују традицију, као и свештенству које, како је истакла, представља стуб окупљања, те за гостопримство.

- Држите се своје цркве. Будите заједно сви, чувајте се и за будућност - поручила је Цвијановићева.

Она је истакла да јој је драго што српска дјеца у овом америчком граду говоре српски језик, додајући да то значи да Срби који живе у САД у својим породицама његују све оно што је важно.

- Да знамо ко смо, шта смо, одакле смо и шта желимо бити у будућности. Будите добри грађани државе у којој живите, али увијек у свом срцу носите Републику Српску и никада не заборавите да и њено срце куца за сваког нашег човјека - поручила је Цвијановићева.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Српском фестивалу у Норт Порту су присуствовали и шеф Представништва Републике Српске у САД Обрад Кесић и амбасадор БиХ у САД Бојан Вујић.