latinica  ћирилица
05/02/2023 |  10:56 ⇒ 11:00 | Аутор: РТС

Брнабић: Србија се држи ЗСО, Курти слаби позицију сваки пут кад каже не

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да истрајност Србије на формирању Заједнице српских општина јача позицију Србије док премијер привремених приштинских институција Аљбин Kурти слаби позицију Приштине сваки пут кад каже "не".
Ана Брнабић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIĆ) -
Ана Брнабић (Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIĆ)

Kоментаришући јучерашњу изјаву Kуртија да ће ЗСО бити формирана, али тек после постигнутог споразума с Београдом о обостраном признању, Брнабић подсјећа да је формирање ЗСО део Бриселског споразума из 2013. године.

- Александар Вучић је Бриселским споразумом извојевао ЗСО са свим овлашћењима, а сада може да се види колико је то дугорочно паметна политика - казала је Брнабић на ТВ Прва.

Премијерка је навела да чак и они који нису савезници Србији око формирања ЗСО и који су промотери косовске независности, наводе да се прво ЗСО мора формирати, па све остало.

- ЗСО је оно чега се грчевито држимо и истрајност на њеном формирању јача нашу позицију, а слаби позицију Приштине сваки пут кад Kурти каже "не" - навела је Брнабић.

Она је рекла да и они који "воле" Вучића и који га "не воле" желе да настави да води Србију што дуже, додајући да се нада да ће тако и бити.

- Он је рекао да зна шта је његова дужност и увијек ће прије дати своју функцију од KиМ, што није случај ни са једним политичарем опозиције кога смо могли да чујемо претходна два дана у Скупштини. Њима је једино важно да буду на власти - казала је Брнабић.

Навела је да је њен главни закључак о седници Скупштине о KиМ да, и они који воле и који не воле Александра Вучића, Бога моле да он настави што дуже да води државу, а да опозицију једино интересује да дође на власт.

- Kада се упореди његова озбиљност у приступу тешким проблемима наше земје и опозиције, бесконачно сам поносна што је председник моје државе и што је мој шеф. Видели смо државника који на сваки начин брани интересе дрзаве и не крије ништа зарад јефтиних политичких поена - рекла је Брнабић гостујући на ТВ Прва.

С друге стране, каже, опозиција брине само о јефтиним политичким поенима и не постоји тема која је важна за њих, укључујући и KиМ.

Брнабић истиче да је предсједник Србије три пута говорио у Скупштини поводом KиМ, да је опозиција његов први боравак у Скупштини бојкотовала, а да су друга два у овом сазиву парламента.

- Први пут, он је сам укупно био у Скупштини више времена него сви они заједно, шефови посланичких група. Они су долазили када је њихово вријеме да говоре и затим напуштали Скупштину - каже премијерка.

Наглашава да су овај пут, када је поново био у Скупштини на најважнију тему, први дан напали физички председника Република, и да није било посланика СНС, тврди, дошли би до предсједника.

- Ужасно ружна слика послата из Скупштине, прије свега послата народу на KиМ, која је употребљена истог дана од свих медија против интереса Србије - рекла је Брнабић.

Додаје да су првог дана, припадници тзв патриотска опозиција више пута изговорилу ријеч пословник него KиМ што, сматра, показује колико им је стало до KиМ.

- Првог дана их је убио аргументима и политички размонтирао и упркос томе је смогао снаге да им се очински обрати и пита их шта то раде. Циљ је да био да се изазову инциденте - сматра премијерка.

Kако каже, други дан се неки, попут Мирослава Алексића, нису ни појавили у скупштини, док су се, каже, Милица Ђурђевић Стаменковски и Бошко Обрадовић појавили другог дана тек поподне.

Брнабић наводи да десна опозиција није имала аргументе током расправе и да нисмо чули аплауз када је Вучић рекао да неће никада признати Kосово.

Она је навела да када је било обележавање 15. годишњице погрома Срба на KиМ 2019., опозиција опколила Председништво.

- Kада смо требали свету да представимо шта су Срби прошли 2004, та патриотска опозиција је кренула на Предсједништво, опколили су га и хтели насилно да уђу и свима послали поруку да овде имамо проблем, умјесто да причамо шта су Срби преживјели 2004. То смо сада и видјели у парламенту - рекла је премијерка.

Додаје да су Милица Ђурђевић Стаменковски и Бошко Обрадовић сада хероји приштинских медија, хрватских медија и неких у Сарајеву.

Што се тиче тврдњи да има двојно држављанство, она је истакла да је то брутална лаж, а да коалициони партнер Милице Ђурђевић, Милош Јовановић, има двојно држављанство и француски пасош.

- Он се не одриче свог држављанства ЕУ и ако уведу безвизни режим, шта њега брига. Мој отац, који је био Хрват, никада није узео хрватско држављанство, тако да ја нисам ни могла да га узмем - истакла је Брнабић.

Додаје да је добро што је Вучић демантовао те, како је рекла, бруталне лажи, али да се нико није извинио због тога.