latinica  ћирилица
05/02/2023 |  14:42 ⇒ 17:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Њемачка планира да удвостручи број радних виза за људе са западног Балкана

Њемачка планира да удвостручи број радних виза за људе са западног Балкана, са садашњих 25.000 годишње на 50.000, објавио је данас Дојче веле.
Берлин (Фото: EPA-EFE/CLEMENS BILAN) -
Берлин (Фото: EPA-EFE/CLEMENS BILAN)

Њемачки синдикати у вези са тим упозоравају да би страни радници могли да буду злоупотребљени као јефтина радна снага на своју штету, али и на штету осталих радника.

Чланица управног одбора Савеза њемачких синдиката Евелин Редер упозорила је да су радници мигранти у великој мјери зависни од послодавца за којег раде јер им је уз радно мјесто везана дозвола боравка, што код њих изазива страх да ће бити враћени, ако не буду послушни.

Осим тога, радници мигранти често не говоре њемачки и нису информисани о својим правима, тако да пристају на услове рада који су лошији од законски прописаних, истакла је Редер.

Према њеним ријечима, запошљавање иностраних радника треба дозволити само у предузећима која имају колективни уговор.

Због сталног недостатка радне снаге у земљи, њемачка влада планира либерализацију законодавства о радној миграцији, а дио тог пакета је и тзв. "западнобалканско правило" о којем би требало да расправља 1. марта.

Тим правилом предвиђене су двије битне промјене: са једне стране би требало да буде укинуто ограничење важења те мјере до краја 2023, односно убудуће би то требало да постане трајно правило.

Са друге стране, предвиђа се удвостручење квоте за радне мигранте са западног Балкана - са садашњих 25.000 годишње на 50.000.

"Западнобалканско правило" је уведено након великог избјегличког таласа 2015. и 2016. године, а циљ је био рјешавање два проблема: спречавање неконтролисаног доласка тражилаца азила и ублажавање мањка радне снаге.

Тих година је у Њемачку стигло више од милион избјеглица, прије свега из Сирије, али и велики број људи са подручја западног Балкана - из Албаније, БиХ, Црне Горе, Сјеверне Македоније и Србије.

Док су сиријске ратне избјеглице по правилу брзо добијале азил, само око пет одсто миграната са западног Балкана добило је азил.

Три четвртине радника у Њемачкој са западног Балкана ради на градилиштима, у угоститељству и пружа његу старијим и болесним особама.