latinica  ћирилица
05/02/2023 |  18:42 ⇒ 20:38 | Аутор: РТРС

Јовићи из Бијељине се одрекли живота у граду ради љубави према аграру (ВИДЕО)

Док велики број младих одлази из села, 29-огодишњи инжењер пољопривреде Дражен Јовић из Бијељине, одрекао се живота у граду ради љубави према аграру.
Јовићи - Фото: РТРС
ЈовићиФото: РТРС

Без размишљања је одбацио понуду за рад у Русији гдје је био на једномјесечној специјализацији. Одлучан је да свој живот посвети напретку и стварању бољих услова у Републици Српској.

Из села могу да зарадим за стан у граду, а обрнуто је немогуће, каже Дражен који од раног дјетињства гаји љубав према селу. Од јула прошле године, у његовим плановима подржава га и супруга Невена. Након завршених мастер студија српског језика и књижевности из Новог Сада, такође се, вратила у село.

- На домаћинству гајимо све оно што је неопходно за велику породицу, хране никад не не достаје увијек смо обезбијеђени по том питању све сами производимо - прича Дражен.

Дражен се, након завршетка Пољопривредног факултета у Бијељини, усавршавао у Русији. Једномјесечну стручну праксу као стипендиста одрадио је у руској фирми. Могао је да остане, али патриотизам је, каже, био јачи.

- Чукундјед ми је био Солунац, моја два прадједа су били у њемачком заробљеништву, отац и дјед су стварали ову земљу, а нажалост за њу смо дали и мог 25-огодишњег стрица, тако да за мене лично повратак никад није био упитан, а такође и одлазак у иностранство никад није био опција - рекао је Дражен.

Ко хоће да ради за њега увијек има посла, каже Дражен који је годину дана радио све и свашта док се није запослио на Пољопривредном добру "Семберија". Руководи производњом, али и савременом механизацијом. Неријетко се лати и алата, па рестаурира машине - што ради искључиво из љубави.