latinica  ћирилица
05/02/2023 |  20:46 | Аутор: СРНА

Хрватска: Новинари траже оставку министра здравља због "сумњиве" смрти колеге

Хрватско новинарско друштво организовало је данас протест у Загребу поводом шест мјесеци од смрти новинара Владимира Матијанића, којем пет дана није пружена медицинска помоћ нити је добио адекватан здравствени преглед, због чега окупљени траже смјену министра здравља Вилија Бероша.
Загреб - Фото: РТРС
ЗагребФото: РТРС

Организатори кажу да је протест под називом "Опростите што сметам, не могу да дишем" организован против система који је "убио Матијанића", те за све друге жртве здравственог система који у Хрватској не функционише.

Хрватско новинарско друштво залаже се за независну истрагу околности смрти Матијанића, као и за оставку Бероша.

Предсједник овог друштва Хрвоје Зовко и Матијанићева животна партнерка Андреа Топић предали су хрватској Влади захтјеве из петиције коју је потписало скоро 5.000 људи, а у којој се тражи да нова, независна комисија утврди да ли постоје пропусти у лијечењу Матијанића, те да Берош одступи са функције.

Зовко је рекао да желе бољи здравствени систем у којем пацијенти попут Матијанића неће бити жртве.

- Ово није протест против здравствених радника чији рад поштујемо. Сви они су жртве система који не функционише, а на то указују и стотине мејлова и позива које су нам упутили грађани из цијеле Хрватске, а у којима су описивали драматичне околности у којима су изгубили најмилије - рекао је Зовко.

Берош је упозорио учеснике протеста да "не користе овај трагичан догађај за политичке циљеве", пренијели су хрватски медији.

- Моју оставку можете тражити, али немојте као новинари користити смрт свог колеге за неке друге политичке циљеве - поручио је Берош у саопштењу.