latinica  ћирилица
05/02/2023 |  21:13 ⇒ 21:14 | Аутор: СРНА

Фестивал Примавера од 30. марта до 2. априла

Седми Интернационални фестивал музике Примавера биће одржан у Бијељини од 30. марта до 2. априла у организацији Удружења грађана Музички умјетници Семберије.
Примавера - Фото: СРНА
ПримавераФото: СРНА

Организатори истичу да Примавера омогућава младима да се кроз музику друже и одмјере знања у дисциплинама клавир, клавирски дуо, хармоника, виолина, соло пјевање, дувачи, гитара и солфеђо.

Младе умјетнике оцјењиваће међународни жири састављен од истакнутих умјетника и педагога.

Фестивал је јединствен не само по највећем броју учесника, него и по томе што је једини који за главну награду додјељује клавир који осваја ученик за школу коју представља, наводе из Удружења Музички умјетници Семберије.

Прошле године ову награду освојио је за своју школу "Владо Милошевић" у Бањалуци млади гитариста Никша Рудић Караћ.

На концерту поводом свечаног отварања фестивала наступиће клавирски дуо Драгомир Братић и Марија Гођевац.

Прошлогодишњи фестивал угостио је 600 такмичара из 92 музичке школе, академије и образовне институције из Бугарске, Словеније, Хрватске, Србије, Црне Горе, БиХ и Републике Српске.

- Велики број пријављених такмичара и висок ниво извођаштва су показатељ да фестивал остаје у врху најзначајнијих музичких такмичења у региону - наводи се у најави.

Примавера траје четири дана, а такмичење се одвија у четири концертне сале у Етно селу Станишић, које су захваљујући пријатељима Фестивала Пиано ленду из Београда опремљене квалитетним инструментима што је од изузетне важности за професионални развој такмичара, будућих умјетника.

Кроз фестивал је до сада прошло више од 2.500 такмичара који долазе у пратњи професора, клавирских сарадника и родитеља, што значи да Бијељину током фестивалских дана посјети више од 10.000 гостију.

Током фестивала до сада је изведено 10.000 композиција, додијељено 300 медаља, новчано награђена 42 побједника, а такмичаре је оцјењивало 130 чланова жирија.