latinica  ћирилица
06/02/2023 |  07:31 ⇒ 10:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Литургија у српској светињи на Менхетну круна патријархове посјете САД

Патријарх Порфирије служио је у недјељу свету литургију у храму Светог Саве на Менхетну у Њујорку, прву након великог пожара који је на Васкрс 2016. прогутао ту српску светињу.
Патријарх Порфирије у Њујорку (Фото: СПЦ) -
Патријарх Порфирије у Њујорку (Фото: СПЦ)

То је уједно била круна патријархове посјете САД, започете 24. јануара.

На овој првој, дуго исчекиваној литургији патријарху су саслуживали епископ канадски Митрофан, архимандрит Никифор, протојереј-ставрофор Велибор Џомић, протојереј ставрофор Живојин Јаковљевић, протонамјесник Милан Драговић и протођакон Драган Радић.

Обраћајући се окупљеном народу и управи Црквено-школске општине Светог Саве у Њујорку, патријарх је навео да је храм и даље у обнови и да ће много времена бити потребно да буде онакав какав је био, али да ће богослужења уз дозволу Града Нјујорка, бити настављена.

- Међутим, дугујемо захвалност званичницима Града Нјујорка који се брину о безбједности, који су нам издали дозволу да служимо данас, али и у наредним недјељама у фебруару када ћемо дозволу обнављати - навео је патријарх.

Поручио је да га додатно радује што је са вјерним народом и што је заједно са владикама послије скоро седам година одслужена прва литургија.

Патријарх је, како је наведено на сајту Цркве Светог Саве, нагласио да је важно да док траје обнова храма, док се храм изнова зида, да сви заједно, прије свега духовно градимо храм, да га градимо молитвом и молимо се Богу да нам да снаге и да смогнемо могућности да заиста обновимо и оно што је спољашње.

Рекао је да неће дужити јер у храму још нема гријања и додао "да смо - без обзира што је споља хладно, што је ниска температура, ипак благодаћу Божјом загријани и Духом Светим обасјани".

- Вјерујемо да смо изнутра загријани топлотом Божјом и да смо стога, без обзира на спољашњи амбијент, неизмјерно благословени и самим тим и веома, веома радосни - рекао је патријарх који је кренуо за Београд.

Како обнова јос није готова, црква је од Њујоршког департмана за градњу добила дозволу, специјално за ову прилику и посјету патријарха, да у храму истовремено може да буде највише 202 парохијана.

- Посљедњих неколико мјесеци уложени су изузетни напори како би се дошло до момента да се парохија може окупљати у нашој светињи", наведено је у позиву парохијанима да присуствују литургији.

Литургије су све ове године служене у грчкој цркви.
Патријарх је посјету САД започео 24. јануара, у Нјујорку је боравио поводом Савиндана, након чега је отпутовао у Чикаго гдје је боравио до суботе.
Патријарх је посјетио и Шеревил, гдје је одржана донаторска вечера за манастир Крка, древну српску светињу у Далмацији.