latinica  ћирилица
06/02/2023 |  07:42 ⇒ 07:46 | Аутор: ТАНЈУГ

Пекинг упутио протест Вашингтону због уништења ваздушног балона изнад САД

Кина је упутила званичан протест САД због уништења кинеског балона у ваздушном простору изнад Атлантика надомак обала Јужне Каролине, саопштило је данас кинеско министарство спољних послова.
Кинески балон (Фото: EPA-EFE/NELL REDMOND -- BEST QUALITY AVAILABLE) -
Кинески балон (Фото: EPA-EFE/NELL REDMOND -- BEST QUALITY AVAILABLE)

- Замјеник кинеског министра спољних послова Ксие Фенг предао је 5. фебруара озбиљну примједбу званичнику амбасаде САД у Пекингу због неселективне употребе оружја, за амерички напад на цивилни кинески балон - наводи се у саопштењу објављеном на сајту дипломатске агенције, преноси ТАСС.

У саопштењу се упозорава да кинеске власти "пажљиво прате ситуацију" и најављује да ће Кина одлучно бранити своја законска права и интересе националних компанија.

- Оваквим акцијама САД су задале озбиљан ударац напорима усмјереним на стабилизацију кинеско-америчких односа, послије прошлогодишњег састанка лидера двије земље на Балију - оцијењује се у саопштењу и предочава да Пекинг "задржава право да предузме све неопходне контрамјере".

Амерички предсједник Џозеф Бајден издао је наредбу за обарање балона након што му је речено да је најбоље вријеме за операцију тренутак када се летјелица налази изнад мора, потврдили су амерички војни званичници.

Подсјетили су да би обарање балона који лети изнад копна на висини од 18.000 метара представљало неоправдани ризик за људе на земљи, пренио је АП.

САД су обориле балон код обале Јужне Каролине, након што је прелетио изнад осјетљивих војних локације широм Сјеверне Америке.

Овај инцидент је утицао да амерички државни секретар Ентони Блинкен нагло откаже планирано путовање у Пекинг.