latinica  ћирилица
06/02/2023 |  09:01 ⇒ 09:01 | Аутор: РТРС

Адвокат Виктор Лазић, свједок земљотреса у Турској

Књижевник и адвокат, оснивач удружења "Адлигат", Виктор Лазић затекао се у Кападокији у граду Нигде,испричао је свој доживљај земљотреса на око 200 километара од епицентра.
Земљотрес у Турској (Фото: EPA/DENIZ TEKIN) -
Земљотрес у Турској (Фото: EPA/DENIZ TEKIN)

- Земљотрес не само да је био јак већ је дуго трајао. Мене је пробудио усред ноћи, мислим да је било око пола пет ујутру. Ја сам на трећем спрату хотела, тресли смо се као на љуљашци. Људи су у паници почели да трче и вриште, ја сам ријешио да останем у соби јер ми је дјеловало да је нова и чврста зграда, а док се спустиш степеништем ако крене да се руши свеједно ћу бити у проблему. Једино сам погледом потражио сто да ако крене да пуца плафон да се склоним испод. Доста сам путовао по ватреном појасу Пацифика, па сам навикао на потресе, али овај је био најјачи. Највеће изненађење било је када се зграда примирила, па кад је услиједио још један потрес, а затим још један. Ја сам осјетио три снажна и необично дуга потреса - истакао је Лазић, за РТС. 

Лазић је нагласио да се на улицама  чула вика и аларми аутомобила.

- Сигуран сам да има штете јер има доста малих кућа лоше и старије градње. Дио је већ срушен у претходним земљотресима па дијелови града, а посебно мањи градови, већ изгледају као послије апокалипсе. Коментари људи су "зар поново, шта смо Богу згријешили?" Од јутрос су сви приковани за тв екране и посматрају извлачење рањених и погинулих. Велики је проблем дивља градња, разне надоградње не могу издржати ове врсте потреса. Бојим се да ће број жртава бити много већи - каже Виктор Лазић, књижевник и адвокат, оснивач удружења "Адлигат" који се затекао у градићу Нигде у Турској на око 200 километара од епицентра земљотреса - нагласио је Лазић.