latinica  ћирилица
06/02/2023 |  13:26 ⇒ 13:27 | Аутор: РТРС

Савез синдиката: Одлука Уставног суда - доказ односа послодаваца према радницима

Одлука Уставног суда Републике Српске којом је одбијен захтјев Уније послодаваца Српске за оцјену уставности и законитости члана Закона о раду којим је регулисано да се најнижа плата увећава по основу радног стажа, још је један доказ како се ова унија односи према радницима, саопштено је из Савеза синдиката Српске.
Савез синдиката Републике Српске (фото: savezsindikatars.org) -
Савез синдиката Републике Српске (фото: savezsindikatars.org)

Из Савеза синдиката наводе да Унија себи даје за право да раднику који има једну годину стажа присвоји 2,10 КМ, а раднику који има 39 година стажа присвоји 81,90 КМ на мјесечном нивоу по основу радног стажа, односно да тај новац остане у њиховим џеповима.

Ова одредба Закона о раду у примјени је од 1. јануара 2022. године када је, након пуних шест година упорног рада, прихваћен захтјев Савеза синдиката Републике Српске да се исправи дугогодишња неправда према радницима који примају најнижу плату, односно да они имају право увећања плате по основу радног стажа /минулог рада/, и то најмање 0,3 одсто за сваку навршену годину.

- Уставни суд Републике Српске констатовао је оно што је Савез синдиката Српске све ове године тврдио - да најнижа плата коју утврди Влада Републике Српске представља основну плату /коефицијент пута цијена рада/, односно стартну плату на коју иду сва увећања плате /прековремени рад, рад ноћу, рад празником, стимулација.../ и сва друга примања радника /топли оброк, превоз, регрес/ - поручили су из Савеза синдиката.