latinica  ћирилица
06/02/2023 |  14:51 ⇒ 15:02 | Аутор: РТРС

Шеранић са представницима синдиката у здравству

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић са сарадницима одржао је данас низ састанака са представницима синдиката у здравству на којима је разговарано о постигнутим резултатима у претходном периоду, заједничким активностима и плановима за наредни период, саопштено је из Министарства здравља Српске.
Шеранић са представницима синдиката у здравству (Фото: Министарство здравља и социјалне заштите Српске) -
Шеранић са представницима синдиката у здравству (Фото: Министарство здравља и социјалне заштите Српске)

Шеранић се састао са представницима Синдиката здравства и социјалне заштите Српске, Самосталног синдиката радника у здравству и социјалној заштити Српске и Струковног синдиката медицинских сестара и техничара Српске.

Крајем ове седмице биће организован и састанак са представницима Струковног синдиката доктора медицине Републике Српске.

Шеранић се захвалио представницима синдиката на конструктивној сарадњи и напоменуо да Министарство здравља и социјалне заштите Српске остаје посвећено да са Фондом здравственог осигурања Републике Српске проналази дугорочна рјешења за стабилност здравственог система, као и економско-социјалног положаја радника.

Подсјетио је да је само у прошлој години три пута повећавана плата запосленима у јавним установама у области здравства, како кроз измјене закона тако и повећањем цијене рада.

Разговарано је и о организацији анализе плата, буџета и раста цијена, а која би требало да буде спроведена у другом кварталу 2023. године према споразуму из јуна прошле године, као и жељи свих синдиката да се укључе у овај процес.

На састаницима је посебно било ријечи о новим законским рјешењима која ће се тицати дјелатности у здравству и посебно унапређења сестринске струке кроз струковна удружења, континуирану едукацију овог кадра, као и активну улогу здравствених установа у домену унапређења ове професије и компетенција.

Саговорници су се усагласили да је направљен велики помак доношењем нових закона у области здравства, посебно Закона о здравственој заштити и Закона о обавезном здравственом осигурању, те да је у претходном периоду учињен значајан помак у препознавању потреба медицинског кадра и адекватног вредновања рада.