latinica  ћирилица
06/02/2023 |  15:11 ⇒ 15:28 | Аутор: sputniknews.com

Чланство Приштине у Савјету Европе није на дневном реду ни ове недјеље

Комитет министара Савјета Европе апликацију тзв. Косова за чланство у тој организацији није уврстио у дневни ред ни овонедјељног састанка, који ће бити одржан у сриједу, изјавила је амбасадор Србије при Савјету Европе у Стразбуру Александра Ђуровић.
Савјет Европе (Фото: EPA-EFE/PATRICK SEEGER) -
Савјет Европе (Фото: EPA-EFE/PATRICK SEEGER)

- Захтјев Приштине није у нацрту дневног реда за наредни састанак, данас подијељеном државама чланицама на нивоу амбасадора о којем ће се расправљати у сриједу - рекла је Ђуровићева за Танјуг.

Она је напоменула и да увијек постоји могућност да се тај захтјев уврсти у дневни ред, јер се он утврђује кроз прву тачку, али је изразила увјерење да до тога неће доћи.

Захтјев тзв. Косова за чланство у Савјету Европе није се нашао на дневном реду састанка Комитета министара ни 1. фебруара, јер предсједавајући, односно амбасадорка Исланда није предложила да се та тачка стави на дневни ред.

Ђуровићева је раније рекла за Танјуг да су 18. јануара имали расправу о том питању када је дошло до изражаја да не постоји јединствен став земаља-чланица и да постоје различити погледи око периода када би захтјев Приштине могао да се нађе на дневном реду.

Ђуровићева је тада додала да су се у том периоду од двије недјеље видјеле промјене става неких најзначајнијих земаља, у овом случају земаља Квинте.

Приштина је 12. маја званично аплицирала за чланство у СЕ - највећој организацији која се бави људским правима на старом континенту.

Према правилима Савјета Европе, један од критеријума за чланство је да пристанак дају државе-чланице двотрећинском већином.

То би значило да 31 од 46 држава гласа за.

У Савјету Европе је 36 земаља-чланица које су признале једнострано проглашену независност тзв. Косова.