latinica  ћирилица
06/02/2023 |  16:28 ⇒ 19:01 | Аутор: РТРС

Квар на мрежи, без струје оставио градове и општине у Крајини (ВИДЕО)

Већи дио Крајине данас око подне остао је без струје. Осим градова Бањалуке, Приједора, Градишке, Лакташа у исто вријеме без струје је остало још девет њима сусједних општина у Српској, као и Сански Мост у ФБиХ.
Далековод - Фото: РТРС
ДалеководФото: РТРС

Прекид у испоруци електричне енергије узрокован је кваровима на некoлико далековода.

Струје је истовремено нестало у Бањалуци, Приједору, Градишци, Лакташима, Кнежеву, Котор Варошу, Новом Граду, Козарска Дубици, Рибнику, Теслићу, Прњавору, Челинацу, Мркоњић Граду.

Од 12 до 13 часова нису радиле апотеке, трговачке, али ни услужне радње, као ни многе јавне службе које немају алтернативне начине снабдијевања струјом. Нестанак струје изазвао је и колапс у саобраћају, јер семафори нису били у функцији.

У највећој здравственој установи у Српској због нестанка струје морали су да укључе агрегате да би обезбиједили несметано функционисање.

- С тим у вези, желимо да нагласимо да нико од пацијената којима је потребна подршка медицинских апарата као што су апарати за за механичку вентилацију, инкубатори и слично нису животно угрожени - навели су из УКЦ Републике Српске.

Надлежни појашњавају да је прекид у испоруци електричне енергије узрокован кваровима на неколико далековода, између осталога пуцањем фазног проводника на далеководу Приједор два-Сански мост.

- Распад система је проузроковао квар неколико далековода који се десио истовремено што је извазвало ланчану реакцију испада преносне мреже и безнапонско стање. Ова подручја су остала без струје у периоду од пола сата до 45 минута - каже Цвјетко Жепинић, в.д. директорa за рад и одржавање система у Електропреносу БиХ.

Срђан Мазалица, руководилац Оперативног подручја Бањалука у Електропреносу БиХ истакао је да се не ради о терористичком нападу, ни о ситуацији која у будућности може чешће да се понавља, као ни о повећању потрошње.

- Једноставно, то је низ мало вјероватних догађаја, ланчана реакција - додао је он.

Овакав квар на електро мрежи у Републици Српској и ФБиХ није забиљежен од 2005. године. Из Електропреноса кажу да су екипе за одржавање на терену и да се не очекују поновни прекиди.