latinica  ћирилица
06/02/2023 |  18:14 ⇒ 22:13 | Аутор: РТРС

Преваре током интернет продаје све учесталије (ВИДЕО)

Преваре током интернет продаје су све учесталије. Министарство унутрашњих послова Републике Српске у неколико наврата апеловало је на грађане да не остављају личне податке на интернету. Запримљен је већи број пријава грађана од којих су неки указали на покушај преваре, а неки и остали без новца.
Интернет преваре - Фото: РТРС
Интернет превареФото: РТРС

Од објаве на интернет огласнику, до пријаве полицији, у свега неколико корака. Дејан Шаровић, каже, на познатом бх. огласнику објавио је да продаје гитару. Купац га је контактирао путем апликације Ватс ап и тражио број банковне картице. То је, каже, било прво због чега је посумњао у намјере купца.

- Довољно је да им кажете не желим да плаћам на тај начин, већ дајте ми паре у руке или на Верстерн јунион, не желим да дам број банковне картице, и тада се губи контакт. Тад они бришу преписку са вама. Није то конкретан позив, све иде преко порука - каже Шаровић.

На овај покушај није насјео, већ га је пријавио полицији. Такву преписку уступио нам је и један Бањалучанин. Било му је, каже, сумњиво што купац није питао нити у каквом је стању артикл на продаји, нити за цијену.

Управо на овакве случајеве Министарство унутрашњих послова указује већ неколико седмица.

- Жртва даје своје податке, од банковне картице. Скидају им са рачуна. Ми смо у више наврата апеловали да не дају своје личне податке, да их заштите, али имамо доста тих пријава - истакла је Дијана Јунгић, инспекторка за високо технолошки криминалитет, ПУ Бањалука.

Дигитални канали сјајни су алати и у привреди, али носе исте проблеме. Игор Панџић из Подручне привредне коморе Бањалука каже – пресретање пословне коресподенције све је чешће, а поједине привреднике непажња је коштала стотине хиљада марака.

- Причекају да се исплате прве двије, три транше, упадну у коресподенцију, кажу да се уплати цифра на други рачун, људи повјерују јер виде исти мејл, податке, мисле да се дописују са особом с којом су се дописивали и прије. Деси се да остану без значајне количине новца - навео је Панџић. 

Стога Привредна комора нуди консултације у Центру за дигизализацију. Ваља, каже, водити рачуна о сваком кораку, а некад и слушати здрав разум.

- У трансакцији кад год вам се учини да нешто није нормално, као што се дешавало прије или је дошло до промјене у незгодном тренутку, треба увијек бити пажљив - додаје Панџић.

Стога, уочи Свјетског дана безбједног интернета, ваља поновити – интернет можда јесте донио бројне благодати, али и ризике које несавјесно понашање може само појачати.