latinica  ћирилица
06/02/2023 |  19:30 | Аутор: СРНА

Радановић: Скрнављење православног гробља у Пламеницама - једно од већих

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић изјавио је данас Срни да је скрнављење надгробних споменика на српском православном гробљу у мјесту Пламенице у општини Кључ међу већим у ФБиХ, у којој постоји око 1.100 православних гробаља, а нема ниједног које није оскрнављено барем једном.
Ђорђе Радановић - Фото: РТРС
Ђорђе РадановићФото: РТРС

Он је оцијенио да је ријеч о систематском уништењу православних богомоља и гробаља на територији ФБиХ које треба да прикаже да на тим просторима православље није постојало.

Радановић је нагласио да се православна гробља у ФБиХ уништавају од краја Одбрамбено-отаџбинског рата, те да је то "свакодневна појава".

- Никада није престало уништавање православних гробаља на територији ФБиХ. Ми смо то констатовали и у нашем годишњем извјештају који смо урадили претходне године и послали свим потписницима Дејтонског споразума - истакао је Радановић.

Радановић је навео да обично униште по један или два споменика па парох или становници, обично старији, то не пријаве и уништавање се утврди тек послије неколико мјесеци.

Из Министарства унутрашњих послова Унско-санског кантона Срни је речено да су у гробљу у мјесту Пламенице видљива оштећења, али се не може утврдити када су она настала, те да полиција и даље ради на расвјетљавању овог случаја.

На православном гробљу у мјесту Пламенице у општини Кључ оскрнављено је шест споменика, потврдио је Срни парох кључки Немања Росић.

Према његовим ријечима, на подручју општине Кључ данас живи око 60 Срба повратника, а скрнављење надгробних споменика је ружна порука која се шаље из овог града 28 година од рата.