latinica  ћирилица
06/02/2023 |  21:01 ⇒ 07/02/2023 | 07:43 | Аутор: РТРС

"Други угао": Економисти предвиђају - у овој години раст камате на потрошачке кредите (ВИДЕО)

У овој години порашће камате на потрошачке кредите, предвиђају економисти. Гостујући у нашој емисији "Други угао", представници банкарског сектора истакли су да, упркос одлуци Агенције за банкарство Републике Српске из прошле године да банку која каматну стопу повећа изнад два процента дестимулише већим издвајањима за кредитни ризик, банке задржавају право да индивидуално одлуче о повећању камате. Из Агенције за банкарство Српске најављују контролне мјере и за депозите грађана.
Други угао - Фото: РТРС
Други угаоФото: РТРС

Економски стручњаци кажу да је фиксна камата за потрошачке кредите једина сигурна за грађане. Банкама апелују да више кредитирају привреду.

- Банке су почеле да шаљу обавјештења својим клијентима да у 2023. години ће доћи до нешто значајнијег повећања каматних стопа јер еурибор је сада већ шестомјесечни преко три посто, дванаестомјесечни преко три и по посто. Оно што ми пратимо и није дибро и ту смо апеловали на банке да депозити на грађане односно пасивне каматне стопе апсолутно нису расле, а дошло је до раста активних каматних стопа, не толико значајно али очекујемо да ће у првом кварталу доћи до значајних повећања и ту ће се створити додатни профит за банке. Ми већ радимо на подзаконским актима гдје ћемо дестимулисати банке да то раде - каже Срђан Шупут директор Агенције за банкарство Републике Српске.

Предсједник Управе МФ банке Бојан Лубурић истакао је да постоји могућност да свака банка процјени и покуша поступити друштвено одговорно па дио тог терета раста преузети на себе.

- Јер ако би препустили сав терет на клијента била би угрожена платежна способност што би се негативно одразило и на клијенте и банку и привреду у цјелини - додаје он.

Александар Љубоја, економиста сматра да је Украјина била окидач.

- Први је ФЕД повећао референтну каматну стопу, он учинио да се повлаче новчане масе, долази до нестабилности у трговачким и производним токовима, гомила је геостратешких разлога за повећање каматних стопа. А како ћемо да идемо у развој, нове технологије дигитализацију у индустрију 5.0 ако немамо кредитни потенцијал за нове инвестиције, опрему, едукације? Оно што генерише супстанцу избјегавамо. Модела има - субвенционисање каматне стопе, дефинисање привредних грана које имају потенцијал, не морате га само субвенционисати можете смањити порезе и доприносе у тој грани - нагласио је Љубоја.

Емисију "Други угао" погледајте ОВДЈЕ.