latinica  ћирилица
07/02/2023 |  07:41 ⇒ 07:52 | Аутор: sputniknews.com

Лажни свештеник из Албаније провоцирао у Дечанима: Изазвао инцидент, обавијештен КФОР

Лажни свештеник из Албаније Никола Џуфка покушао је да у српској светињи, манастиру Високи Дечани на Косову и Метохији, сними провокативни видео-снимак са националистичким садржајем, написало је монаштво тог манастира на Твитеру. Тај покушај је спријечен, а о свему је обавијештен КФОР.
Манастир Високи Дечани - Фото: СРНА
Манастир Високи ДечаниФото: СРНА

- Прије неколико дана, грађанин Албаније Н. Џуфка, који се лажно представља као православни свештеник, покушао је да сними видео у манастиру Дечани са провокативним националистичким намјерама. Албанска православна црква је већ издала саопштење о њему. Пошто смо од Цркве Албаније обавијештени да је Н. Џуфка варалица која се облачи као свештеник и шири националистичке идеје, љубазно му је речено да не може да прави видео материјале у манастиру Дечани и он је мирно отишао. Остали манастири на Косову су обавијештени да се чувају - наводи се у објави на Твитеру.

Монаси манастира Дечани негирали су Џуфкине тврдње у појединим медијима на албанском језику да је "одстрањен из манастира Дечани јер је Албанац" као потпуно нетачне и оцијенили да оне представљају националистичке манипулације са намјером ширења вјерске и етничке нетрпељивости.

- Одмах након инцидента са Н. Џуфком КФОР је обавијештен да се побрине за могуће провокативно дјеловање и ширење етничке и вјерске мржње. Канонско православно албанско свештенство и сви посјетиоци добре воље су и увијек ће бити добродошли да посјете наш манастир - истиче се су објави.

Албанска православна црква саопштила је како Никола Џуфка није православни свештеник, нити је признат од стране било које хришћанске цркве.

- Никола представља само себе, не припада ниједној цркви нити вјерској заједници, без обзира на његове повремене изјаве у медијима. Он у медијима отворено лаже како је завршио вјерске студије, иако то није тачно, већ је дипломирао вишу школу за прераду хране у Елбасану. Он даје "патриотске" изјаве док у исто вријеме презире и руга се свештенству Албанске православне цркве, као и свештенству других цркава. Његов једини интерес је медијски наступ и привлачење пажње, а то чини не осврћући се на штету коју прави свештенству и православној вјери - наводе, између осталог, из Албанске православне цркве.