latinica  ћирилица
07/02/2023 |  07:42 ⇒ 11:08 | Аутор: РТРС

Михаиловић: Стотине људи још увијек под рушевинама; Призори широм земље стравични (ВИДЕО)

У разорном земљотресу који је задесио Турску, за сада је погинуло више од 2.500 људи, а више од 15.000 је повријеђено, рекао је генерални конзул БиХ у Истанбулу Синиша Михаиловић.
Земљотрес у Турској (Фото: EPA/REFIK TEKIN) -
Земљотрес у Турској (Фото: EPA/REFIK TEKIN)

Михаиловић је за наш Јутарњи програм додао да су земљотреси били активни током цијеле ноћи, од којих је најјачи био 5,6 степени по Рихтеру.

Када је ријеч о жртвама у Сирији, он наводи да је проблем са Сиријом тај што је дио земље под побуњеницима.

- Проблем са Сиријом је што је дио земље под побуњеницима, велики дио земље је под контролом службене Владе Сирије, а неке информације говоре да је укупно 1.400 мртвих за сада - истиче Михаиловић.

Каже, у разорном земљотресу у Турској за сада имају информацију да је више од 2.500 људи погинуло, док је више од 15.000 повријеђено. За многима се још увијек трага. Инфраструктуре су оштећене, призори широм земље су стравични.

Истиче да су људи вољни да помогну повријеђенима, те да су многи стајали у редовима како би донирали крв унесрећенима. Широм земље се шаље помоћ, разна средства, шатори, да се помогне онима који су остали без својих домова.

- Нико није спавао у својим домовима, људи спавају под разним склоништима, при томе снијег је падао цијелу ноћ, те је хладно. Чак је и у приобалним крајевима хладно - каже Михаиловић за РТРС.

Нагласио је да ће данас стићи и спасилачки тим из Републике Српске.

Додаје да се стотине породица још увијек налазе под рушевинама, као и да су огромни спасилачки тимови упућени на терен, који пристижу из разних дијелова свијета.

Када је ријеч о држављанину БиХ, за којим се још увијек трага, Михаиловић додаје, да још увијек нема додатних информација, те да је компанија за коју Ангел Пешевски ради, тражила да ступи у контакт с породицом. 

- Остаје нада да ће се све завршити добро - рекао је Михалиовић, те истакао како за сада нема нових позива од породица, које директно трагају за својим члановима.

Закључује да још увијек има много живих под рушевинама, те да се надају да ће их успјети пронаћи.