latinica  ћирилица
07/02/2023 |  08:19 ⇒ 08:20 | Аутор: sputniknews.com

ЕУ увела изузетке за двије врсте руских нафтних деривата

Европска унија је искључила двије врсте нафтних деривата из руске нафте са листе санкција која предвиђа увођење горње границе цијене нафте, наводи се у објашњењу Европске комисије које је објављено на званичном сајту.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

- Ако се руски нафтни производ прерађује у трећој земљи мијешањем са производом поријекла из друге земље, што резултира другачијим производом, онда се руски нафтни производ више не сматра производом руског поријекла и горња цијена се не примјењује. Ако су ови производи (произведени од руске нафте) суштински измијењени у трећој земљи, они се више не сматрају производима руског поријекла и ограничење цијена се не примјењује - наводи се у саопштењу.

Савјет ЕУ донио је одлуку 4. фебруара о увођењу горње границе цијена. За руске нафтне деривате постављена су два нивоа цијена: један на 45 долара по барелу за нафтне деривате који се продају уз попуст на сирову нафту (мазут, нафта), други на 100 долара по барелу за нафтне деривате који се продају по вишој цијени од сирове нафте (дизел и керозин).