latinica  ћирилица
07/02/2023 |  09:59 ⇒ 21:40 | Аутор: РТРС

НСРС: Размотрене измјене и допуне Закона о енергетици (ВИДЕО)

У наставку пете посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске посланици су размотрили Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о енергетици. Сједница ће бити настављена сутра у 10.00 часова, расправом о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о превозу у друмском саобраћају Републике Српске. Пренос на РТРС плусу и нашем порталу.
Сједница НСРС (Фото:nsrs.rs) -
Сједница НСРС (Фото:nsrs.rs)

Министар саобраћаја и веза Недељко Чубриловић рекао је да се Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о превозу у друмском саобраћају прописују општи услови које су обавезна да испуњавају лица која управљају моторним возилима.

Појаснио је да се овај акт доноси и ради потпунијег и прецизнијег прописивања појединих одредаба и лакшег тумачења и примјене у пракси, као и усклађивања законодавства у овој области са релевантним директивама ЕУ.

Посланици ће у наставку размотрити и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о пчеларству, Приједлог закона о измјени и допуни Закона о обезбјеђењу квалитета у високом образовању Републике Српске, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о туризму и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о премјеру и катастру Републике Српске.

Народна скупштина размотрила је данас Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о привредним друштвима чији је циљ уређивање управљања, начина оснивања и доношења пословних одлука ради стварања повољних претпоставки за повећање економске активности и развијања конкурентности привреде Српске.

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да разлози за доношење предложеног закона о измјенама и допунама Закона о енергетици произилазе из потребе међусобног усклађивања овог закона са законима који уређују различите области енергетике.

Према његовим ријечима, овим законом уређују се области као што су електрична енергија, природни гас, обновљиви извори енергије и енергетска ефикасност.

Митровић je рекао да је циљ Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о привредним друштвима уређивање управљања, начина оснивања и доношења пословних одлука ради стварања повољних претпоставки за повећање економске активности и развијања конкурентности привреде Српске.

Митровић је појаснио да је ријеч о системском пропису чија је намјера унаприједити процедуре одлучивања у привредним друштвима.

Он је додао да се предложеним законским одредбама врши дјелимично усаглашавање са прописима ЕУ из области привредног права, као и отклањање ситнијих недостатка у важећем законском рјешењу.

Министар правде Републике Српске Милош Букејловић рекао је да се Приједлогом породичног закона знатно унапређује заштита права и интереса дјетета, прецизније уређују имовински односи супружника, уводи институт породичног дома, а редефинише институт усвојења.

Образлажући овај, Букејловић је рекао да се наведени закон посебно унапређује у погледу одржавања личних односа са дјететом, вршења родитељског права и права дјетета на слободно изражавање мишљења.

Кључни бенефити предложеног закона о стандардизацији у Српској су олакшан приступ стандардима и поступцима њиховог доношења, као и могућност утврђивања пројеката стандардизације од посебног интереса за мала и средња предузећа, предузетнике и пословна удружења, рекао је министар привреде и предузетништва Војин Митровић.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да се политика Владе према високом представнику у БиХ није промијенила нити ће се промијенити, па и када је ријеч о ранијим наметањима у вези са новим Законом о стандардизацији. Вишковић је рекао да су високи представници у протеклом периоду користили одређена права да намећу законе.

Говорећи о Приједлогу закона о стандардизацији у Републици Српској, Вишковић је рекао да је Српска реаговала на наметања бившег високог представник Волфганга Петрича и усвојила свој Закон о стандардизацији, али је застарио те да је с тим разлогом данас пред посланицима нови Приједлог закона.

Више нових посланика положило је заклетву на почетку данашње посебне сједнице. Ријеч је о Боривоју Обрадовићу (СНСД) коме је посланички мандат додијељен умјесто Алена Шеранића који је именован за министра здравља и социјалне заштите Републике Српске, те о Огњену Вукојевићу (СНСД) који је добио посланички мандат умјесто Драгослава Кабића.

Заклетву је положила и Милица Ловрић (СНСД) којој је посланички мандат дат након што је Војин Митровић постао министар привреде и предузетништва Српске, као и Амир Хуртић из "Покрета за државу" који је постао посланик након што је Севлид Хуртић преузео министарску функцију у Савјету министара.

Зоран Кокановић (Социјалистичка партија) заклетву ће положити накнадно, а посланички мандат му је дат након што је престао Петру Ђокићу који је именован за министра енергетике и рударства Српске.

На дневном реду данашње сједнице НСРС је и Приједлог измјена и допуна Закона о привредним друштвима, Приједлог измјена и допуна Закона о енергетици, као и Приједлог измјена и допуна Закона о превозу у друмском саобраћају.