latinica  ћирилица
07/02/2023 |  11:30 | Аутор: СРНА

Наградић: Вербални радикализам треба "пресјећи"

Вербални радикализам дијела Исламске вјерске заједнице, који је на сцени у БиХ, треба "пресјећи", рекао је Срни социолог Слободан Наградић.
Слободан Наградић - Фото: СРНА
Слободан НаградићФото: СРНА

Ако се то не учини, каже Наградић, повјерење у БиХ неће ићи напријед, а политички односи могу ескалирати у негативном смислу.

Он сматра да је најмање што се очекивало од поглавара Исламске заједнице у БиХ Хусеина Кавазовића да осуди изјаве имама из Козарца Амира Махића и да се и он извини у име Исламске заједнице, али пошто то није урадио на директан, јасан и очекивани начин, услиједила је реакцију у Бихаћу.

Наградић је рекао да је непријатно изненађен начином на који је Кавазовић реаговао на изјаву имама у Козарцу.

- Ако је тачно, а нико није демантовао оно што је он рекао, то је у најмању руку увредљиво за православне вјернике. Што је још и важније, вијековима се зна ко је Свети Сава и ко је и шта је Српска православна црква /СПЦ/. Нити је она секта нити је Свети Сава некакав чиновник, како је то рекао имам из Козарца - рекао је Наградић.

Он је додао да је ријеч о намјерној злоупотреби историје СПЦ с циљем вријеђања осјећања православних вјерника и једне врсте дискриминације СПЦ у БиХ.

- Што је најгоре и најпогубније по укупне односе у БиХ, довести у везу Светога Саву и фашизам је с ону страну здраве памети - нагласиоје Наградић.

Поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић посјетио је Козарац и пружио подршку имаму Амиру Махићу који је недавно током вјерске службе Светог Саву назвао зачетником фашизма, а Српску православну цркву сектом.

Махић је информисао Кавазовића о случају и полицијској истрази која се води против њега због јавног изазивања и подстицања насиља и мржње.

Кавазовић је рекао да је Исламска заједница увијек стајала иза својих имама, који су, како каже, њене институције.