latinica  ћирилица
07/02/2023 |  11:54 ⇒ 11:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Надлежни у Грчкој издали упозорење и препоруке због сњежне олује

У централној Грчкој издато је упозорење на сњежну олују и препорука грађанима да ограниче кретање због сњежних падавина.
Сњежна олуја у Грчкој (Фото: EPA-EFE/KOSTAS TSIRONIS) -
Сњежна олуја у Грчкој (Фото: EPA-EFE/KOSTAS TSIRONIS)

Надлежни су упутили препоруке становницима области Виотија, Фтиотида, Магнезија и Евија у централној Грчкој и позвали их да "драстично ограниче кретање и поштују упутства власти" због обилних сњежних падавина, преноси атински дневник Катимерини.

Због сњежне олује Барбара већ други дан не раде школе у многим дијеловима Грчке.

У извештајима локаних медија се наводи да је висина сњежног покривача у граду Волосу 20 центиметара, као и да су велике количине снијега пале и у Пилију и Загори у области Тесалија.

Снијег је такође падао у Ханији на Криту, а дијелови Евије су под сњежним покривачем висине око метар.

Поједине саобраћајнице у западној Грчкој и на Пелопонезу су затворене због сњежних падавина и обавезна је употреба зимске опреме и ланаца на многим планинским путевима

У ванредном метеоролошком билтену, Национална метролошка служба је саопштила да се очекује наставак сњежних падавина у источним и јужним дијеловима земље, посебно у Спорадима, источној Магнезији, Евији, на истоку централне Грчке, на сјеверним и источним Егејским острвима, као и на планинским и брдским областима источног Пелопонеза, Кикладе и западног и централног Крита.

На полуострву Атика, ширем подручју Атине може се очекивати мјестимична сусњежица или снијег, посебно у најсјевернијим областима, али би од вечери ситуација требало постепено да се смири.