latinica  ћирилица
07/02/2023 |  12:59 | Аутор: РТРС

Селак: Дјецу им не можемо опростити

У ЈУ ОШ "Ђура Јакшић" у бањалучком насељу Шарговац одржан је историјско - поетски час и служен молебан за 52 српска ђака, које су усташе 7. фебруара 1942. године безочно и на свиреп начин помориле. Молебану и пригодном програму присуствовао је и Горан Селак, предсједник Социјалистичке партије Српске.
Горан Селак на обиљежавању - Фото: РТРС
Горан Селак на обиљежавањуФото: РТРС

- Сваке године почетком фебруара пробуде се хронична сјета и бол за свом невино страдалом српском дјецом, која су из учионица ове школе отишла на вјечни починак. Не можемо им опростити дјецу, која ни за шта нису била крива, а усташе су те мале српске ђаке крвнички поубијали, желећи тиме да избришу српску будућност у једном дану са хиљадама потеза србосјека, удараца и убода - изјавио је лидер СПС-а.

Историјско - поетском часу и парастосу присуствовали су, поред Селака, и народни посланици СПС-а у Народној скупштини Републике Српске и одборници СПС-а у Скупштини града Бања Лука.

- Српски народ доживио је, али је и преживио, страдања каква историја до тада није забиљежила. Куда год да кренемо наилазимо на гробове, знане и незнане, који нама, потомцима жртава треба да буду путокази и "светли гробови", како је писао српски пјесник Ђура Јакшић, око којих ћемо се окупљати, како не бисмо заборавили на жртву која је усађена у темеље наше будућности - нагласио је Горан Селак, предсједник СПС-а.