latinica  ћирилица
07/02/2023 |  13:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Европска комисија предложила да обезбиједи Сјеверној Македонији до 100 милиона макрофинансијске помоћи

Овим приједлогом, ЕК стоји уз Сјеверну Македонију у тешким временима, пошто се, послије рата Русије против Украјине, спољна равнотежа земље нагло погоршала због њене велике зависности од увоза горива и електричне енергије, наведено је на сајту Европске комисије.
Европска комисија - Фото: РТРС
Европска комисијаФото: РТРС

Сјеверна Македонија се, такође, суочава са великим потребама за отплату спољног дуга у 2023. години у контексту изазовних финансијских услова.

Предложена помоћ би допринијела покривању финансијских потреба Сјеверне Македоније у 2023. и 2024. години, подржавајући и фискалну одрживост и структурне реформе.

Приједлог прати 24-мјесечни програм подршке закључен са Међународним монетарним фондом (ММФ) у износу до 530 милиона евра. Помоћ долази у виду кредита, који би се плаћали у две транше. Ове две исплате биле би условљене спровођењем мјера политике које треба да буду договорене између Сјеверне Македоније и ЕУ у Меморандуму о разумијевању.

Меморандум о разумијевању ће се вјероватно фокусирати на реформе политике у областима фискалног управљања, пореске политике, управљања јавним инвестицијама, јавно-приватног партнерства, пословног окружења, транспарентности државне помоћи, енергетске ефикасности, реформе правосуђа и борбе против корупција.

Исплате би, такође, биле условљене позитивним резултатима у спровођењу програма ММФ-а.  Ове реформе ће подржати Сјеверну Македонију на њеном путу ка чланству у ЕУ, наведено је на сајту ЕК. Председница ЕК Урсула фон дер Лајен изјавила је да ЕК стоји уз Сјеверну Македонију у овим изазовним временима.

- Данас предлажемо до 100 милиона евра макрофинансијске помоћи за подршку привреди земље, доприносећи покривању њених финансијских потреба у наредне двије године - истакла је она.

Сада је на Европском парламенту и Савјету да размотре и усвоје приједлог за пружање макрофинансијске помоћи Сјеверној Македонији. Када буде усвојен, предлог ће ступити на снагу и моћи ће да услиједе исплате, под условом да се испуне услови, који ће бити наведени у Меморандуму о разумијевању између Сјеверне Македоније и ЕУ, наведено је на сајту Европске комисије.