latinica  ћирилица
07/02/2023 |  13:41 ⇒ 13:48 | Аутор: СРНА

"Скандалозни и за осуду иступи појединих службеника ИЗ"

Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Вукота Говедарица рекао је да су скандалозне и за сваку осуду посљедњи негативни иступи појединих вјерских службеника Исламске заједнице у Српској о Светом Сави, Српској православној цркви и о Дану Републике, те да то не доприноси постигнутом миру и суживоту у БиХ и Српској.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

- То ствара мржњу и за сваку је осуду. И надам се да се овакве ствари неће дешавати - рекао је Говедарица на конференцији за новинаре у прес-холу Народне скупштине.

Посланик ПДП-а Миланко Михајилица рекао је да вјерски службеници који износе такве негативне ставове и оцјене, као и они који их јавно подржавају, треба да сносе одговорност.

- Ово је за осуду, неприхватљиво, не доприноси помирењу међу народима у БиХ - рекао је Михајилица.

Он је додао да се не смије распиривати вјерска и међунационална мржња у БиХ након што је недавно, током вјерске службе у приједорском насељу Козарац, главни имам Меџлиса Исламске заједнице Амир Махић Светом Сави приписао "фашизам", а Српској православној цркви "секташтво".

Имам Амир Махић из Козарца недавно је током вјерске службе Светог Саву назвао зачетником фашизма, а Српску православну цркву сектом. Њему је подршку дао поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић.

У џамији је недавно и Мухамер Штулановић назвао Републику Српску "геноцидном творевином која се окотила 9. јануара" и окупљенима поручио да треба да предузму све што је у њиховој моћи.

Говедарица и Михајилица данас су позвали на одговорност предлагаче новог Закона о стандаризацији у Српској јер су тиме, како истичу, признали право високом представнику да намеће законе и одлуке у Српској, иако су претходно такве оцјене представници Владе апсолутно одбацили.