latinica  ћирилица
07/02/2023 |  14:32 | Аутор: Б92

Маљковић: Чека нас тежак меч против Хрватске

Селекторка женске кошаркашке репрезентације Србије Марина Маљковић изјавила је да очекује тежак меч против Хрватске у квалификацијама за Европско првенство.
Марина Маљковић (Фото: EPA-EFE/JAMES GOURLEY AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT, илустрација) -
Марина Маљковић (Фото: EPA-EFE/JAMES GOURLEY AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT, илустрација)

Србија ће у четвртак дочекати селекцију Хрватске у Хали спортова "Ранко Жеравица".

Србија се налази на другом мјесту на табели Е групе са четири бода, али има меч мање.

- Прва и најважнија ствар је да је женска репрезентација Србије својим успјесима дала велики подстријек свим државама бивше Југославије. БиХ је играла на прошлогодишњем Свјетском првенству, док је Словенија домаћин предстојећег ЕП. Сјеверна Македонија прави добре резултате у млађим категоријама. Очекује нас тежак меч против Хрватске. Двије екипе са доста карактера. То ће бити права такмичарска утакмица двије екипе, које желе да се надмећу - изјавила је Маљковићева.

Она је подсјетила да је Србија актуелни европски шампион, али је у српском тиму дошло до смјене генерација.

- Ове младе играчице су на СП показале да могу на својим леђима носе терет, које су им поставиле претходне генерације. Те генерације су направиле највеће успјехе за нашу женску кошарку посљедњој деценији. Ове године се навршава 100. годишњица кошарке у Србији. Да се у претходних 100 година уложило више у женску кошарку можда би било и више медаља - казала је она.

Маљковићева је истакла да је главни циљ пласман на ЕП.

-  Ми смо актуелне европске првакиње, али морамо да изборимо пласман на наредни ЕП. Имамо нову генерацију, која мора да покаже квалитет. Спремне смо и фокусиране на оно што долази. Ако успијемо да побиједимо, квалификаћемо се на ЕП. Континуитет великих такмичења је достигнут. Ово јесте нова генерација, али вјерујем да има квалитет - рекла је селекторка.

Кошаркашки савез Србије и Институт за женски спорт организовали су перфоманс модног стилизовања кошаркашица Србије.

Специјални гости овог догађаја су били познати француски фризер Томас Жирар и Тијана Илић из Београда.

Они су кроз свој перформанс помогли да се сви супротставе родним стереотипима и да се покаже како спортисткиње изгледају ван терена.

- Одлучила сам да направим излет и да пронађем таленте међу фризерима. Одлучила сам да спојим та два талента, а они су дошли да се позабаве нашим репрезентативкама, њиховим стилом и фризурама. Жеља ми је да свима покажем да су кошаркашице послије тренинга сасвим обичне дјевојке, жене као и све друге. Желимо да разбијемо стереотипе - рекла је Маљковић, који је оснивач Института за женски спорт.

Капитен кошаркашке репрезентације Србије Тина Крајишник вјерује у нову побједу српског тима.

- Чека нас веома озбиљни меч. Спремне смо и фокусиране смо на оно што долази. Екипа Хрватске сигурно долази мотивисана, али вјерујем да уз помоћ публике можемо да их побиједимо. Хрватска има промијењен тим, пошто су сада појачане натурализованом Американком. Неће бити лако, али вјерујем у побједу - истакла је Тина Крајишник и додала да је срећна што је организован перформанс као подршка женском спорту.

Српска кошаркашица Маја Шкорић је истакла да вјерује у побједу Србије против Хрватске.

- Хрватска сада има другачији тим од оног против кога смо играли прошле године. Имају нову играчицу, али вјерујем да ћемо их побиједити. Надам се да ћемо имати велику подршку навијача и да ћемо уживати - додала је Шкорићева.

Српска кошаркашица Александра Црвендакић поновила је да је Србија фаворит против Хрватске.

- Од нас су увијек велика очекивања. Очекује нас добра утакмица, али се надам побједи. Вјерујем да ће доћи доста навијача да нас подржи - истакла је она.

Србија ће посљедњи меч у квалификацијама за ЕП одиграти 12. фебруара у гостима против Бугарске.

Побједник групе пласираће се на ЕП као и четири најбоље пласиране селекције.

Европско првенство ће бити одржано од 15. до 25. јуна у Словенији и Израелу.