latinica  ћирилица
07/02/2023 |  14:36 ⇒ 14:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Почели масовни протести у Француској против најављене реформе пензионог система

На позив осам главних синдиката, десетине хиљада Француза изашле су данас на улице 36 градова, у трећем таласу масовних штрајкова покренутих незадовољством због реформи пензионог система и подизања старосне границе за одлазак у пензију, који је најавила Макронова администрација.
Протести у Француској (Фото: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER) -
Протести у Француској (Фото: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER)

Тачно у 14 часова почео је штрајк и у центру Паризу, који предводи највећи француски синдикат ЦФДТ, који броји 875.000 чланова.

У већем дијелу земље су отказане услуге жељезничког саобраћаја, школе не раде, а рафинерије су обуставиле испоруке енергената, јер су радници прогласили обуставу рада, пренио је Ројтерс.

Предсједавајућа Националне скупштине Јаел Брон Пиве изјавила је данас да су скупштински посланици изложени нападима и застрашивању и оцијенила да такво понашање угрожава демократију, поручивши да притисци "неће бити толерисани", пренио је париски Монд.

Реформа пензионог система и подизање старосне границе за одлазак у пензију са 62 на 64 године, који је најавила Макронова администрација, представља својеврстан тест способности за предсједника Француске да спроведе промјене без потребне већине у Националној скупштини.

Приједлог овог закона је и кључна иницијатива у другом мандату предсједника Емануела Макрона, коју је шеф државе прошле недјеље описао као "неопходну мјеру, у складу са законима у другим земљама Европе", наводи се у извештају АП.

Према званичним процјенама власти, прошле недјеље је протестовало 1,27 милиона људи више него у првом великом протесном дану 19. јануара.

Резултати анкета показују да Французи, у поређењу са пензионерима из других земаља чланица ОЕЦД, проводе најдужи временски период у пензији, што је привилегија које већина у Француској не жели да се одрекне.

Министар рада Француске Оливије Дисо одбацио је оптужбе опозиције и поновио да су промјене потребне.

- Пензиони систем Француске је губиташ и ако нам је стало до тог система, ми га морамо сачувати - рекао је министар Дисо у интервјуу за радио РМЦ.

Филип Мартинез, лидер љевичарског синдиката ЦГТ, упозорио је да Макрон игра "опасну игру" и уводи дубоко непопуларну реформу пензионог система у тренутку када се Французи суочавају са високом инфлацијом.