latinica  ћирилица
07/02/2023 |  14:55 ⇒ 14:55 | Аутор: sputniknews.com

Захарова одржала Борељу лекцију из историје: И у Трећем рајху је све почињало забранама

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ изјавио је да забрана појединих руских медија у Европи представља "заштиту слободе говора". Након тога је одреаговала званична представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова која је подсјетила да је Европа већ једном слиједила ту логику.
Марија Захарова (Фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV) -
Марија Захарова (Фото: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV)

- Забраном једног броја руских медија ми не нападамо слободу говора него је штитимо - рекао је Борељ на конференцији о борби против дезинформација у Бриселу.

Како је истакао, ЕУ по том питању треба да дјелује "амбициозније". Борељ је подсјетио да у спољнополитичкој служби ЕУ већ дјелују механизми за откривање дезинформација и њихово сузбијање.

- Међутим, данас имам осјећај да не радимо довољно, да треба да напредујемо. Треба да схватимо како су организоване те кампање за дезинформисање, да идентификујемо актере, изворе ширења - рекао је он.

Такође је признао да Европска унија активно подржава независне медије, које у Русији називају страним агентима, јер "покушавају да кажу истину".

- Ми смо на страни руских независних медија, заштитника људских права и цивилног друштва. Не могу да откривам детаље, али вјерујте ми - подржавамо их не само ријечима, него и у пракси - рекао је дипломата.

Историја се понавља

Након изјаве Бореља о "заштити слободе говора" од руских медија огласила се званична представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова, подсјетивши да је Европа већ једном слиједила ту логику.

- У Трећем рајху су забрањивали књиге – око 300 аутора. Међу њима су били Ерих Марија Ремарк, Карл Маркс, Сигмунд Фројд, Анри Барбус, Џек Лондон, Максим Горки и многи други. И тада је све почело са забранама, паљењем књига, а завршило се спаљивањем људи јер су књиге - одштампане мисли, а људи су мисли које оживљавају - подсјетила је Захарова.

Да би оправдали забране нацисти су запалили Рајхстаг што је омогућило почетак репресија против политичких противника. Тада су и кренули са паљењем књига, а након тога, додала је Захарова, сваки новинар Рајха морао је да приступи Нацистичкој партији како би могао да настави да професионалном дјелатношћу.

- Иначе, Борељу ће бити интересантно да су управо након паљења Рајхстага нацисти први пут оправдали "забране" "заштитом". Указ предсједника Рајха "О заштити народа и државе", усвојен одмах послије паљења, створио је предуслове за забрану слободног политичког живота у Њемачкој. Касније су то реторичко средство, које је Борељ сада употријебио, и одговарајућа правна пракса више пута коришћени у Трећем рајху - навела је Захарова.

Прошле су деценије и ти закони у Њемачкој су укинути, а некада забрањене књиге нису само поново "дозвољене", него су "како би искупили гријехе" почели да обиљежавају Дан књиге у знак сјећања на паљење књига 1933. године, додала је портпаролка.

- Управо је наш војник тада вратио Европи људски облик. Историја је циклична - данас се наши поново боре са том мизантропском логиком - закључила је Захарова.

Ситуација са руским медијима на Западу посљедњих година постаје све тежа. Европски парламент је још у новембру 2016. године усвојио резолуцију у којој су агенција Спутњик и телевизија РТ наведени као главне пријетње којима се потребно супротставити.